Vluchteling kinderen Griekenland lopen gevaar door overbelaste opvang

Nieuw onderzoek door Save the Children in Griekenland laat zien dat vluchteling- en migrantenkinderen gevaar lopen op uitbuiting en ziekte, door een bijna totaal tekort aan officiele opvangplaatsen.

Op dit moment komen ongeveer 1.000 mensen per dag aan op de kust van de eilandengroep Dodekanesos, in meerderheid Syriers op zoek naar een veilig heenkomen in Europa. Alleen al in de maand juni kwamen 4.270 kinderen na een lange en levensgevaarlijke tocht aan op de Griekse eilanden, van wie 86 helemaal alleen. Deze kinderen lopen gevaar op uitbuiting omdat het Griekse opvangsysteem is overbelast en het land door de economische crisis geen mogelijkheid ziet om dit te verbeteren. Dat betekent dat er een tekort is aan voedsel, water, medicijnen en veilige overnachtingsplekken.

Door geldgebrek functioneert momenteel slechts een van de negen opvangcentra naar behoren. Lokale maatschappelijke organisaties en internationale NGO's proberen de situatie nog enigszins te verbeteren, maar kwetsbare kinderen verblijven nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden: ze slapen in de open lucht of zijn in grote gemengde groepen opgesloten in te krappe detentiecentra. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van mensenhandel, seksuele uitbuiting en lichamelijke mishandeling. Kinderen vertelden medewerkers van Save the Children op Lesbos, Chios, Kos en Athene dat ze in sommige gevallen dagenlang niet hadden gegeten, bang waren om te slapen en 's nachts te bang waren naar de wc te gaan uit angst voor geweld.

Daarnaast lopen baby's en de allerjongste kinderen risico op verbranding, uitdroging, diarree en zonnesteek. In de geimproviseerde opvangplekken heeft 90% van de mensen zelfs geen slaapplek of wasfaciliteiten. Jorieke Streef, hoofd programma's van Save the Children: "De veiligheidsrisico's voor kinderen, die gedwongen worden om op straat te slapen of van babies die sterven door een zonnesteek is zeer reeel in Griekenland. En het gebeurt in Europa."

De Griekse overheid draagt verantwoordelijkheid voor het opzetten van een veilig en efficient systeem voor de opvang van vluchtelingen en migranten die aankomen op haar kusten. Maar die lasten kan Griekenland niet alleen dragen. Mensen zoeken veiligheid binnen Europa en daarom draagt de Europese Unie een collectieve verantwoordelijkheid in deze humanitaire crisis. Save the Children moedigt politieke leiders in Europa aan om meer vluchtelingen uit Italie en Griekenland binnen de EU op te nemen. Ook pleit Save the Children voor een permanent opvangsysteem om een antwoord te hebben op toekomstige noodsituaties. De Verenigde Naties en internationale NGO's hebben een verantwoordelijkheid om te garanderen dat vluchtelingen en migranten met waardigheid worden behandeld en dat kwetsbare kinderen bescherming krijgen.

Save the Children gaat de komende week basisgoederen distribueren, zoals luiers, noodonderdak en hygiene kits. Met de naderende winter wordt inmiddels ook gewerkt aan passende noodopvang.