Brazilie: Raizen opent fabriek voor tweede generatie ethanol

Raizen, dochteronderneming van Shell, opende op 22 juli jl. een nieuwe fabriek in Piracicaba, Brazilie. Ze produceert er tweede generatie alcohol. President Dilma Rousseff en minister voor Energie Eduardo Braga woonden de plechtigheid bij.

Sinds de jaren '70 investeert Brazilie in biobrandstoffen. Het land is uitgegroeid tot koploper op dat gebied.

Suikerrietstengels

Raizen gebruikt bagasse, uitgeperste suikerrietstengels, als brandstof in het productieproces. De fabriek verhoogt de productie van ethanol met 50% zonder het areaal van suikerriet uit te breiden. Daarnaast brengt ze de uitstoot van broeikasgas terug tot 6% vergeleken met de eerste generatie alcohol. Daarbij worden nog fossiele brandstoffen gebruikt voor de destillatie.

Lening

De fabriek is gebouwd met een lening van R$ 207,7 miljoen (EUR 77 miljoen) van de Nationale Sociaal-economische Ontwikkelingsbank (BNDES).

Initiatief

President Dilma: "Met deze technologie blijven we het initiatief houden op het gebied van de productie en gebruik van biobrandstof. Tevens blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om samen te werken op het gebied van innovatie."

IA-Netwerk Brasilia

Innovatie Attache Brasilia, Hans Dorresteijn.

Het IA-Netwerk verbindt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken kennis over internationale innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden.

Bron: Nederlandse ambassade te Brasilia