Eerste meting klimaatadaptatie


Eerste meting klimaatadaptatie

Gemeenten, waterschappen en provincies zijn steeds meer bezig met klimaatadaptatie. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de gevolgen van wateroverlast en waterveiligheid, en minder naar droogte en hittestress. Dat blijkt uit de Monitor Ruimtelijke Adaptatie.

De barrieres voor klimaatadaptatie die gemeenten, waterschappen en provincies ervaren zijn wel heel verschillend. Voor veel gemeenten is vooral het gebrek aan structureel budget, gebrek aan capaciteit (mankracht) en gebrek aan politieke aandacht een barriere. De waterschappen daarentegen
ervaren dat als ruimschoots aanwezig, maar vinden dat afhankelijkheid van anderen een potentiele barriere is. De provincies zien de samenwerking met andere partijen en gebrek aan structureel budget voor klimaatadaptatie als belangrijkste barrieres.

Behalve dat de monitor een beeld geeft van hoe actief overheden zijn op het gebied van klimaatadaptatie, worden de onderzoeksresultaten ook gebruikt als input voor interactieve leerbijeenkomsten over thema's die aandacht vragen zoals de financiering van klimaatadaptieve maatregelen.

De monitor wordt jaarlijks uitgevoerd door Deltares/Erasmus Universiteit in samenwerking met bureau KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) in opdracht van het Programma Ruimtelijke Adaptatie. De enquete van 2015 dient als eerste meting.

Meer informatie:

Rapport Resultaten van de Monitor Ruimtelijke Adaptatie

(Bron helpdeskwater.nl)