Op excursie in diverse natuurgebieden Lelystad


Geplaatst: 11-8-2015

Vrijdag 7 augustus heeft wethouder John van den Heuvel een aantal natuurgebieden in Lelystad bezocht. Tijdens deze excursie zijn diverse zaken over bossen, bomen en ecologie behandeld.

Wetouder Van den Heuvel op natuurexcursie

Ecozone Lage Vaart

Ongeveer 10 jaar geleden is de viereneenhalve kilometer lange ecologische verbindingszone langs de Lage Vaart aangelegd, ten zuiden van bedrijventerrein Flevopoort en woonwijk De Landerijen. Dit gebied verbindt de Oostvaardersplassen en het Ketelmeer met elkaar. Dieren kunnen zich zo
ongehinderd van het ene natuurgebied naar het andere verplaatsen. Dat is belangrijk om uitsterven te voorkomen en zodat dieren nieuwe leefgebieden kunnen bereiken.

Lelystadse bossen

De Lelystadse bossen hebben als hoofddoel recreatie. De houtproductie en de natuurfunctie zijn ook belangrijke functies. De bossen vallen al jaren onder het FCS-keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Het beheer hiervan gebeurt in principe budgetneutraal.

Bomen Houtribdreef

In de middenberm van de Houtribdreef gaat het erg slecht met de bomen, dat komt doordat het voedings- en organische stofgehalte erg laag is. Om deze reden worden de bomen vervangen door andere bomen die hier wel goed kunnen groeien. Het is van groot belang dat de juiste soort op de juiste plek
groeit en dat de kennis over de bodem goed is.

Bataviakwelstrook

Dit bijzondere gebied, gelegen tussen Bataviastad en de Houtribweg, is rijk aan kalk en enigszins zilte kwel uit het achterliggende zandpakket. Onder leiding van Landschapsbeheer is sinds 2008 een vrijwilligersgroep begonnen met het beheer en gedeeltelijk ook nog inrichting van het gebied.
Tijdens de excursie is ook een bezoek gebracht aan deze vrijwilligersgroep, die druk bezig waren met hun werkzaamheden.

Wet Natuurbescherming, gedragscode en monitoring

Naar verwachting treed in de loop van 2016 de nieuwe Wet Natuurbescherming in werking. Deze nieuwe wet vervangt 3 afzonderlijke wetten, de Flora- en Faunawet, de Boswet en Natuurbeschermingswet 1998. Er worden 945 planten- en diersoorten in de nieuwe wet actief beschermd. De stand wordt nu al
middels monitoring in de gaten gehouden. Door een goede wijze van beheer vast te leggen kunnen veel meer soorten meeprofiteren en wordt het stedelijk ecosysteem (inclusief de mens) beter.