Asbest gevonden? Eerst naar uw gemeente


Asbest vormt een groot risico voor uw gezondheid en dat van anderen. Daarom gelden er regels voor het verwijderen en storten van asbest en van materiaa dat op asbest lijkt.

Regels

1. Asbest verwijderen? Neem eerst contact op met uw gemeente. Een specialist van de gemeente bepaalt of een `melding' volstaat of dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Deze melding is verplicht en er zijn geen kosten aan verbonden.
2. Op www.omgevingsloket.nl kunt u deze aanvraag meteen digitaal doen.
3. Volstaat een melding? Dan ontvangt u van de gemeente een meldingsformulier.
4. Dit meldingsformulier is nodig om asbest tot 35m^2 (kosteloos) in te leveren op de milieustraat
5. Verpak het materiaal dubbel in goed afgesloten PE-zakken (vuilniszakken). Vermeld op het etiket `Pas op: Asbest'. Het plastic waarin u het verpakt moet minimaal 0,2 millimeter dik zijn. Plak het pakket goed dicht met tape. Maak het pakket niet te zwaar: op de milieustraat is geen hef- of
tilinstallatie aanwezig.
6. Als u het materiaal niet als particulier mag verwijderen dan bent u verplicht een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor het verwijderen en afvoeren van asbest.

Materiaal dat op asbest lijkt

Bovengenoemde spelregels gelden ook voor materiaal dat op asbest lijkt. Een voorbeeld hiervan is de Eternit-golfplaten. Deze platen zijn niet van asbest te onderscheiden. Deze platen moet u als asbest behandelen, ook wanneer u zeker weet dat deze golfplaten asbestvrij zijn. De medewerkers van
de milieustraat accepteren geen onverpakt asbestgelijkend materiaal.