Drankenkartons in de zak samen met verpakkingsplastic


Drankenkartons in de zak samen met verpakkingsplastic

Vanaf 20 juli mag u in de inzamelzak voor verpakkingsplastic ook drankenkartons aanbieden. Drankenkartons zijn alle pakken voor sap en zuivel, zoals melk, yoghurt of vla.

U kunt de inzamelzak zoals u gewend bent elke 4 weken blijven aanbieden. Ook de inzameldag blijft hetzelfde.

Waarom inzameling van drankenkartons?

Twee belangrijke redenen waarom de gemeente Drimmelen nu drankenkartons gaat inzamelen zijn:

1. Drankenkartons bestaan uit laagjes van verschillende materialen zoals karton, plastic en soms aluminium die sinds kort goed te scheiden en hergebruiken zijn. De installatie in Rotterdam waar het verpakkingsplastic naar toe gaat kan de drankenkartons er op eenvoudige wijze uithalen. Dit was
eerder nog niet mogelijk. Na sortering worden de drankenkartons tot grote balen geperst en gaan ze naar een recyclingfabriek.
2. Uit ervaringen in andere gemeenten komt naar voren dat het inzamelen van drankenkartons tegelijk met verpakkingsplastic het meest effectief is. Het is gemakkelijk voor inwoners en de inzameling kost weinig extra.

Inzameling bespaart ook kosten

De drankenkartons komen nu nog in de grijze container terecht. Een gemiddeld gezin in Drimmelen gooit zo jaarlijks 9 kilo aan drankenkartons weg. Wanneer ook drankenkartons worden ingezameld blijft er weer minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en goedkoper voor u omdat u betaalt
voor het aantal keren dat u de grijze kliko met restafval aanbiedt.

Wel leeg maar niet schoon

De drankenkartons hoeven niet schoon te zijn, maar wel leeg. Dus geen pakken met inhoud, bijvoorbeeld vla of yoghurt. Stop ook geen ander materiaal in de drankenkartons. Platdrukken mag.