Gaudi aan de Amstel


* home
* nieuws

Een aantal jaren geleden kwamen Angelique en Ellen wonen op de Scholekster, een langgerekt plein met eengezinswoningen in de wijk Benning. Een heel rustige straat. Misschien iets te rustig? Wat actie in de buurt was op zijn plaats.

Op een dinsdagavond werd een badmintonnet opgehangen. Diverse bewoners gingen meespelen en al gauw was de dinsdag een vaste speelavond geworden.

Toen het badmintonnen voor sommigen te zwaar werd, is gezocht naar een alternatief en dat werd een "mobiele" jeu-de-boulesbaan. Burendag 2013 werd aangegrepen om dit te realiseren met worteldoek, balkjes
en 850 kg grind. In het voorjaar wordt de baan gelegd en in het najaar weer opgeruimd.

Op Burendag 2014 werd de buurt opgesierd met het planten van Afrikaantjes, die later werden vervangen door bloembollen.
En van daaruit ontstond weer een nieuw project. Buren hadden op Tenerife gezien hoe ze daar de boomspiegels hadden versierd met mozaiek `a la Gaudi, de wereld beroemde architect van onder meer de Sagrada Familia in Barcelona. Iedereen was enthousiast, maar hoe regel je zoiets? En hoe kom je
aan tegels voor twaalf boomspiegels?

De gemeente gaf toestemming en voor de subsidieaanvraag voor nationale Burendag 2015 werd een begroting gemaakt. De tegels (uit containers, via advertenties en deels gekocht) werden verdeeld in thema's en daarna in stukjes geslagen, waarna het plakken kon beginnen. Vanwege de omvang van het
project ging de burengroep vorige week al aan de slag. Maar omdat veel buren zo enthousiast waren, vorderde het snel en nu zijn bijna alle spiegels al klaar.

Op 26 september, de officiele burendag, wordt het project afgerond door beplanting van de boomspiegels.

"En daarmee is de Scholekster het mooiste pleintje in Ouderkerk", vinden Angelique en Ellen namens de (terecht!) trotse bewoners van de Scholekster.

BOVENAAN PAGINA 1 gp0812-Gaudi aan de Amstel Scholekster (3)BOVENAAN PAGINA 1 gp0812-Gaudi aan de AmstelBOVENAAN PAGINA 1 gp0812-Gaudi aan de Amstel Scholekster (2)