Veilige oversteek voor waterdieren door beekpassage

Ter hoogte van de beek Alddjip wordt een grote onderdoorgang aangelegd bij de Rijksweg A7 (tussen afrit Beetsterzwaag en Gorredijk). De onderdoorgang wordt ook wel een beekpassage genoemd. Momenteel vormt de Rijksweg A7 een obstakel in de doorstroming van de beek Alddjip. De beekpassage verbindt natuurgebieden aan beide zijden van de A7. Hierdoor kan het water van het Alddjip doorstromen.

De beekpassage is met name geschikt voor dieren die veel voorkomen in het water- of oeveromgeving, zoals de otter, ringslang en amfibieen. Door deze nieuwe verbinding krijgen de dieren een groter leefgebied. Gedeputeerde Johannes Kramer: "Dat dit wetter wer trochstreamt is goed foar de untwikkeling fan planten en bisten omdat se harren better ferpleatse kinne. Dit draacht by oan in sterke natuer yn us provinsje."

De werkzaamheden

De provincie Fryslan heeft op 27 juli definitief opdracht gegeven aan Reimert BV uit Almere om het plan uit te voeren. Vanaf 1 september beginnen de werkzaamheden. Volgens de planning is het werk uiterlijk 15 november dit jaar klaar. Het werk wordt in fases uitgevoerd. Het verkeer kan gewoon doorrijden. Allereerst wordt een rijbaan van de A7 verlegd, wanneer dat klaar is, wordt de andere rijbaan verlegd. Er is dus een tijdelijke situatie waarbij het verkeer gebruik moet maken van versmalde rijbanen. De verwachting is dat het verkeer hier weinig tot geen last van heeft. De totale kosten van het project bedragen ruim 2 miljoen euro.