Gemeentelijke waardering vrijwilligers


Geplaatst op woensdag 12 augustus 2015

De gemeente Someren is trots op de inzet van vele vrijwilligers in Someren. Vrijwilligers zijn zeer waardevol, want zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat ouderen een fijne oude dag hebben, kinderen veilig de weg over kunnen steken en er mooie evenementen georganiseerd worden. Veel vrijwilligers
ontvangen waardering van hun omgeving, van de organisatie waarvoor zij actief zijn of van de persoon voor wie zij zich inzetten. Maar ook de gemeente wil laten zien dat ze vrijwilligers waardeert. Deze gemeentelijke waardering wordt onder andere vorm gegeven door het uitreiken van een
gemeentelijke onderscheiding. Met name vrijwilligers die een bijzondere inzet hebben gepleegd komen in aanmerking voor een onderscheiding. Zij kunnen door anderen aangemeld worden via een aanmeldformulier.

Criteria voor onderscheiding

Een onderscheiding kan worden uitgereikt als iemand vrijwilliger is en een bijzondere inzet heeft gepleegd. Een jubileum (bijv. 25 jaar lid van een vereniging) is geen reden voor het ontvangen van een onderscheiding. Voor het ontvangen van de gemeentelijke waardering gelden de volgende
criteria:
- De vrijwilliger heeft een bijzondere verdienste geleverd op het gebied van het maatschappelijke vlak (zoals sport, cultuur, zorg).
- Het betreft een inwoner van Someren of iemand die zich inzet voor de Somerense gemeenschap.
- De persoon heeft zich vrijwillig ingezet voor een verenging of voor individuele burgers.
- De inzet is niet gekoppeld aan een tegenprestatie (uitgezonderd een onkostenvergoeding/ vrijwilligersvergoeding).
- De vrijwilliger is niet in het bezit van een Koninklijke onderscheiding.
- De vrijwilliger kan zowel op voor- en/of achtergrond actief zijn.
- Het werk wordt zeer regelmatig (wekelijks/ maandelijks) en in het grootste gedeelte van het jaar uitgevoerd of in een groot aantal uren (intensief) in een korte tijd.
- De inzet heeft plaatsgevonden gedurende een periode van vijf jaar of langer of gedurende een afgebakende projectperiode.

Aanmelden vrijwilliger

Vrijwilligers kunnen aangemeld worden via een aanmeldingsformulier of het formulier kan aangevraagd worden via het Klant Contact Centrum, tel. (0493) 494 888. Het college van burgemeester en wethouders besluit over de toekenning van de waardering.

Uitreiken waardering

Over het moment van uitreiken vindt overleg plaats met de aanvrager van de onderscheiding. Er is niet een moment waarop alle vrijwilligers die een onderscheiding ontvangen in het zonnetje worden gezet, ook geldt er geen maximum van het aantal uit te reiken waarderingen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum, tel. (0493) 494 888.