Tijdelijk lager waterpeil door revisiewerk aan twee stuwen De Wold Aa


Tijdelijk lager waterpeil door revisiewerk aan twee stuwen De Wold Aa

De stuwen Blijdenstein en Trijzen in De Wold Aa gaan de komende weken in revisie. Het waterschap Reest en Wieden verlaagt daarom tijdelijk het waterpeil in de omgeving van Ruinen, Ruinerwold en Koekange.

Het waterpeil komt op het peil wat normaal gesproken in het najaar word gevoerd. In de maand juli is circa 170 mm water gevallen, waardoor er in de omliggende landbouw- en natuurgronden voldoende vocht in de bodem zit. Dit vormt een natuurlijke buffer voor de komende korte onderhoudsperiode.
Na deze periode gaan de peilen afhankelijk van de weersomstandigheden weer omhoog.

Werkzaamheden

Voor een goede uitvoering van de werkzaamheden is het noodzakelijk een tijdelijke omleiding te graven voor het water. Hierdoor kunnen de stuwen worden drooggelegd voor het onderhoud. De waterstand in de watergangen in de omgeving van Ruinen, Ruinerwold en Koekange zal een korte periode tussen
de 20 en de 30 cm lager staan. De lagere waterstand heeft geen gevolgen voor de flora en fauna in de sloten. Het werk bestaat uit het aanbrengen van nieuwe stuwkleppen en opvoerpompen.

Aanleg twee vispassages

Tijdens de werkzaamheden worden ook twee vispassages aangebracht in de stuwen. Door de aanleg van deze vispassages kunnen vissen zich verplaatsen via het Meppelerdiep naar De Wold Aa.