Onderzoek huisvesting popschool op Slachthuisterrein


* 13 augustus 2015

Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Financien Jeroen van Spijk heeft aangegeven te willen onderzoeken of de Popschool en oefenruimtes op het Slachthuisterrein gevestigd kunnen worden. Van Spijk zei dit toe in een brief aan de commissie ontwikkeling van 17 juni.

De raad heeft hierop positief gereageerd en dat betekent dat het projectteam Slachthuisterrein nu kan onderzoeken of het bouwkundig en financieel mogelijk is om de Popschool en oefenruimtes te vestigen in hal E van het hoofdgebouw.

Functiescenario's

Op 3 juni koos het college voor het voorstel om een mix van functies toe te laten op het Slachthuisterrein. Dit betekent dat er ruimte is voor zowel creatieve industrie, horeca, wonen als muziek.

Investeringen

De wens van de raad is om de popschool en oefenruimtes op het Slachthuisterrein te vestigen. Wethouder Van Spijk heeft nu voorgesteld aan de raad om te onderzoeken of het bouwtechnisch mogelijk is de popschool en oefenruimtes te huisvesten in hal E. Hal E meet het voor de popschool benodigde
aantal vierkante meters. Deze optie betekent wel dat de gemeente eigenaar blijft van dit deel van het gebouw en dat de gemeente de bijbehorende investeringen ook zal moeten betalen. Daarnaast zullen ook de exploitatie- en beheerskosten voor rekening komen van de gemeente, als eigenaar van het
pand. De popschool en oefenruimtes zijn in dat geval huurders van de gemeente.Voor een verbouwing van dit formaat moet een fors eenmalig bedrag worden gereserveerd. Op dit moment is daar geen rekening mee gehouden in de gemeentebegroting.

Als vestiging van de popschool en oefenruimtes mogelijk blijken, moet wel eerst het casco van het gebouw veilig en asbestvrij worden gemaakt.

Aanjager

De vestiging van de popschool en oefenruimtes in hal E kan functioneren als aanjager voor verdere invulling van het terrein. Half september wordt duidelijk of het proces daadwerkelijk in gang gezet kan worden en wat de vervolgstappen zijn.

Lees meer op de projectpagina op haarlem.nl