FOCWA waarschuwt voor negatieve gevolgen apk-vrijstelling klassiekers


13 augustus 2015 , Specialisten

In de pers verschenen onlangs berichten vanuit FEHAC over de apk-vrijstelling van voertuigen ouder dan vijftig jaar. FOCWA Autorestauratiebedrijven vindt deze mogelijke verandering in de apk-regelgeving onverstandig en waarschuwt voor de gevolgen voor de veiligheid.

In de nieuwe regelgeving, die volgens RDW waarschijnlijk pas per 1 januari 2018 in gaat, blijft overigens het huidige tweejaarlijkse regime voor voertuigen ouder dan dertig jaar ongewijzigd.

Ben Kolvenbach, voorzitter FOCWA Autorestauratiebedrijven: "De apk-vrijstelling zorgt ervoor dat gebreken aan de mooie klassiekers minder snel ontdekt en hersteld zullen worden. Dat is echt een gevaar voor de veiligheid, want zonder apk komen die gebreken pas in het verkeer aan het licht en
dan is het meestal te laat."

Nu laten bezitters van klassiekers voorafgaand aan een apk-keuring vaak een professionele onderhoudsbeurt uitvoeren door een FOCWA Autorestauratiebedrijf. En dan worden gebreken aan remsystemen, wielophanging en dergelijke direct verholpen.

FOCWA is inmiddels in contact met het ministerie van Infrastructuur & Milieu om de visie van FOCWA Autorestauratiebedrijven onder de aandacht te brengen.