Wisseling Breukelerbrug goed zichtbaar voor publiek

Rijkswaterstaat vervangt de Breukelerbrug in het weekend van 15 en 16 augustus. Belangstellenden kunnen toekijken vanaf een speciaal ingericht kijkpunt aan de Kanaaldijk Oost ter hoogte van sportpark Broekdijk Oost. Het kijkpunt is vanaf 18.00 uur open, tussen 00.00 en 02.00 uur en tussen 04.00 uur en 05.00 uur is het meest te zien. Bezoekers kunnen het beste per fiets komen.

De nieuwe Breukelerbrug is in twee delen (boog en brugdek apart) naar Maarssen getransporteerd. Hier is de boog weer op het brugdek terug geplaatst.

Kom kijken naar de brugwissel

Het uitvaren van de oude en invaren van de nieuwe Breukelerbrug is een bijzondere gebeurtenis. Rijkswaterstaat richt van zaterdag 15 augustus 18.00 uur tot zondag 16 augustus 05.00 uur een speciale kijklocatie in aan de Kanaaldijk Oost. Bezoekers kunnen hun auto of fiets parkeren op het terrein van sportclub FC Breukelen (Broekdijk Oost 30) en vanaf daar loopt men in enkele minuten naar de kijklocatie. Pak bij voorkeur de fiets! De interessante kijkmomenten zijn tussen 00.00 en 02.00 (aankomst nieuwe brug en uitdraaien oude brug) en tussen 04.00 en 05.00 uur (indraaien nieuwe brug). Deze planning is onder voorbehoud. Bekijk ook onze factsheet Volg de wissel van de Breukelerbrug (PDF, 169.8 kB) .

Afsluitingen

Rijkswaterstaat vervangt tussen zaterdag 15 augustus 03.00 uur en maandagochtend 17 augustus 06.00 uur de bijna 60 jaar oude Breukelerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Tegelijkertijd vernieuwt de gemeente Stichtse Vecht de aansluitende wegen. De werkzaamheden brengen onvermijdelijk hinder met zich meer, maar het combineren van de werkzaamheden van gemeente en Rijkswaterstaat scheelt ook aanzienlijke hinder. De afsluiting voor gemotoriseerd verkeer van de Breukelerbrug en brugopritten duurt van maandag 27 juli 06.00 uur tot maandag 24 augustus 06.00 uur. Tijdens het wisselweekend is de brug echter ook niet meer toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Bekijk ook onze factsheet Verkeershinder Breukelerbrug en opritten (PDF, 152.4 kB) . Op beide oevers zijn tijdens de wissel tevens de wegen onder de brug afgesloten. Op geruime afstand van de brug is aan zowel de noord als zuidzijde een afzetting geplaatst. Dit is nodig om de veiligheid van de omgeving en het publiek te waarborgen. Vanaf de kijklocatie heeft u goed zicht op de wissel en ziet u ook de nieuwe brug goed aan komen varen. In de wisselnacht is ook het Amsterdam-Rijnkanaal vanaf 22.00 uur 2x vier uur gestremd voor alle scheepvaart. Tussen 02.00 en 04.00 uur wordt de scheepvaart wel doorgelaten.

Brug onderweg

Afgelopen week is de nieuwe Breukelerbrug in twee delen (boog en wegdek apart) naar de voorbouwlocatie bij Ballast Nedam gevaren. Daar is de boog weer op het brugdek geplaatst en wordt de brug nu gereed gemaakt voor plaatsing.

Uitvaren en invaren

De oude brug wordt op een ponton geplaatst en afgevoerd, de nieuwe brug wordt eveneens op een ponton aangevoerd en op zijn nieuwe plek ingevaren. Zowel bij het verwijderen van de oude brug als bij het invaren van de nieuwe brug wordt gewerkt via op/afvijzelen vanaf vaste punten op de pijlers en landhoofden. Deze methode is ook gebruikt bij de eerdere wissels van de Weesperbrug en de Loenerslootsebrug.

Meer informatie

Voor meer informatie over de nieuwe brug: kijk op de projectpagina Breukelerbrug of bel 0800 - 8002 (gratis, maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur, in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur). Voor meer informatie over de vernieuwde brugopritten: kijk op de website van de gemeente Stichtse Vecht of bel naar de gemeente via 14 - 0346 (tijdens kantooruren).