FloraHolland bezorgd over situatie in Rusland


18 augustus 2015

FloraHolland bezorgd over situatie in Rusland

Sinds 11 augustus zijn er aan de grens met Rusland strengere controles op de export van bloemen uit Nederland. Welk effect heeft dat op de handel van onze leden?

Aalsmeer Nieuw 1

Vanuit Nederland worden bloemen naar zo'n 150 landen geexporteerd. Zo'n 5 procent van deze export gaat naar Rusland. Met de export van Nederlandse bloemen naar Rusland is voor onze leden en klanten nu een probleem ontstaan. Producten van leden en klanten van FloraHolland worden om
fytosanitaire redenen strengere gecontroleerd door Rusland. Dat levert vertraging op en mogelijk mogen bloemen de grens niet over. Dit heeft invloed op de dagelijkse handel in bloemen naar Rusland. De effecten aan de grens zijn wel minder groot dan uit de berichtgeving uit de media blijkt.

Lucas Vos, CEO FloraHolland: "De eerste gevolgen zijn merkbaar. We constateren een terugloop in omzet van bepaalde soorten bloemen waarvan er veel naar Rusland gaan. Bij chrysanten zagen we vorige week een omzetdaling ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Er zijn meerdere factoren die
deze prijsvorming en omzet beinvloeden. We hebben een vermoeden dat de huidige situatie van de export van bloemen naar Rusland van invloed is. Een zorgelijke situatie."

FloraHolland monitort de ontwikkelingen in export naar Rusland dagelijks en werkt samen met LTO, VGB en VBN om de negatieve gevolgen van de strengere controles voor de sector te beperken.

Meer weten?

Indien veranderingen in de situatie zich voordoen houden wij onze leden en klanten op de hoogte via deze website.

* Stand van zaken import snijbloemen Rusland per 11 augustus (12 augustus 2015)
* Update situatie export bloemen naar Rusland per 5 augustus (6 augustus 2015)
* Update mogelijke importstop voor Nederlandse bloemen (28 juli 2015)Berichtgeving over mogelijke boycot Rusland van Nederlandse bloemen (22 juli 2015)