Stem op Leidse genomineerden New Scientist Wetenschapstalent 2015

Uit de ruim 50 kandidaten - aangedragen door alle Nederlandse en Belgische universiteiten - selecteerde een vakjury 25 genomineerden voor de New Scientist Wetenschapstalent 2015-verkiezing. Daar zijn twee Leidse onderzoekers bij: ontwikkelingspsychologe Eveline Crone en criminologe Marieke Liem.

Originele en actuele onderzoeken

Criteria om in deze Top 25 van het wetenschapstijdschrift New Scientist te komen, waren onder meer wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en actualiteit. De verkiezing sluit op 7 september. De publieksstemmen en de mening van de jury wegen even zwaar mee in het uiteindelijke oordeel. De winnaar wordt op 24 september bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Kaarten om deze avond bij te wonen zijn verkrijgbaar via de webshop van New Scientist.

Stem op een van de Leidse genomineerden

Vanaf 18 augustus kan het publiek op de Top 25 wetenschapstalenten stemmen, (de verkiezing sluit op 7 september). De publieksstemmen en de mening van de jury wegen even zwaar mee in het uiteindelijke oordeel. | |

Hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie Eveline Crone

Eveline Crone

Eveline Crone

Sinds 2005 is Eveline Crone (1975) het hoofd van het Brain & Development Laboratorium aan de Universiteit Leiden. Haar werk richt zich op het snijvlak van ontwikkelingspsychologie en neurowetenschappen. Haar onderzoeksvoorstellen werden beloond met onder andere ERC- en VICI-subsidies. Zij is lid van de KNAW. In 2008 publiceerde ze het Nederlandstalige boek `Het puberende brein' voor een groter publiek waarvan meer dan 75.000 exemplaren zijn verkocht. In 2012 kwam haar nieuwe boek `Het sociale brein van de puber' uit. Zij is een veelgevraagd spreker en mengt zich regelmatig in het publieke debat. Zij ontving hiervoor onder andere de Huibregtsenprijs 2009.

Adolescentie lange tijd slecht begrepen periode

Crone houdt zich bezig met de vraag hoe kinderen en adolescenten keuzes maken en hoe dit in relatie staat tot hersenontwikkeling. Hiervoor maakt zij gebruik van hersenmetingen zoals fMRI en experimenteel psychologische taken. Haar grootste ontdekking was dat in de adolescentie de hersenontwikkeling van jongeren gepaard gaat met een kwetsbare balans, waarbij 'emotie hersengebieden' in de hersenen soms de overhand nemen op 'rationele hersengebieden'. Hoewel de adolescentie lange tijd een slecht begrepen periode is geweest, werpen deze recente bevindingen een nieuw licht op deze unieke levensfase. In haar werk belicht zij niet alleen de kwetsbaarheden, maar ook de unieke mogelijkheden van de adolescentie, zoals creativiteit en vorming van vriendschappen.

Marieke Liem, universitair hoofddocent criminologie

Marieke Liem

Marieke Liem

Na haar studie criminologie aan de Universiteit van Cambridge promoveerde Marieke Liem aan de Universiteit Utrecht (cum laude) in de forensische psychologie op `Doding gevolgd door Zelfdoding' (2010). Haar proefschrift kreeg de Willem Nagel Prijs voor de beste dissertatie in de criminologie. Sinds 2010 doet ze onderzoek bij de Universiteit Leiden naar moord en doodslag. Haar onderzoek heeft een sterk internationaal karakter - zo is ze voorzitter van de European Homicide Research Group, en was ze tussen 2011-2013 als Marie Curie fellow verbonden aan Harvard University, waar ze onderzoek deed naar het effect van gevangenisstraf op moordenaars.

'Moord is een onbegrepen, gesensationaliseerd delict'

Liems huidige onderzoek richt zich onder andere op fataal geweld in gezinsverband (kinderdoding, partnerdoding, familiedoding), doding gevolgd door zelfdoding en levensdelicten met een grote maatschappelijke impact. Een van haar andere onderzoeksprojecten gaat over het effect van (levenslange) gevangenisstraf op moordenaars, waarbij ze vragen stelt als: wie zijn deze mannen en vrouwen? Wat heeft hen bewogen het delict te plegen? En: In hoeverre gaan ze opnieuw de fout in na vrijlating? 'Moord is een onbegrepen, gesensationaliseerd delict. In mijn onderzoek probeer ik - onder andere in de landelijke media - deze gevoelige onderwerpen van wetenschappelijke duiding te voorzien.'

(18 augustus 2015)