Actie tegen broodfokkers in Eindhoven

PERSBERICHT

13 augustus 2015

Zaterdag 22 augustus organiseert Stichting Stop Dierenleed Nederland een actie tegen broodfokkers op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Met deze actie wil de stichting mensen informeren over broodfokkers en hoe een broodfokker te herkennen.

Voorzitter Ron Visser van Stichting Stop Dierenleed Nederland waarschuwt om nooit een dier aan te schaffen bij een broodfokker: "Hondenbezitters die een pup bij een broodfokker hebben gekocht, zijn vaak vaste klant bij de dierenarts. Het dierenleed is enorm, broodfok moet absoluut gestopt worden."

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is een fokker van gezelschapsdieren, meestal honden of katten, die fokt met als enig doel zoveel mogelijk geld verdienen. Het welzijn van de dieren wordt hierbij ondergeschikt gemaakt aan de economische belangen. De dieren groeien niet op in een huiselijke omgeving, maar zitten vaak op elkaar gepakt in kleine, vervuilde kooien of hokken. Een broodfokker let niet op de gezondheid en het karakter van de dieren, maar probeert zoveel mogelijk geld te verdienen. In de Engelse taal worden broodfokkers met 'puppy mills' (puppyfabrieken) aangeduid, wat goed omschrijft wat broodfok inhoudt.

Broodfok in Nederland

Denk niet dat broodfok niet in Nederland voorkomt, ook in ons land, met name in Noord-Brabant en Limburg, verdienen vele broodfokkers actief geld ten koste van de gezondheid van de dieren. Broodfokkers verdienen letterlijk geld over de rug van de dieren.

Visser waarschuwt ook voor de illegale import van dieren uit andere (Oostblok-)landen naar Nederland: "De illegale handel in puppies groeit vanuit Oost-Europa, talloze honden worden door meedogenloze handelaren in kofferbakken en kisten naar Nederland gesmokkeld. Eenmaal in Nederland aangekomen worden ze verkocht via dierenwinkels, internet en advertenties op bijvoorbeeld Marktplaats. De advertenties beweren dat de puppies met liefde en in een familieomgeving worden verzorgd, maar niets is minder waar."

Door middel van het uitdelen van flyers met informatie en het tonen van spandoeken en protestborden hoopt Stichting Stop Dierenleed Nederland veel mensen te bereiken op het 18 Septemberplein. Visser: "Het doel van deze actie is om meer aandacht te vragen voor het dierenleed wat ontstaat door broodfok en bewustwording hierover te creëren bij het grote publiek. Wij hopen veel mensen bewust te kunnen maken, geld mag nooit meer waarde hebben dan een dierenleven."

Meer informatie over de actie kunt u vinden op de website van Stop Dierenleed Nederland: www.stopdierenleednederland.org/acties

Zaterdag 22 augustus 2015

18 Septemberplein, Eindhoven

Van 12.00 uur tot 16.00 uur

-------- EINDE PERSBERICHT -----------