Winnaars Orlando Concours 2015

Zeven internationale pianotrio’s begonnen inmiddels drie dagen geleden aan de eerste ronde van het Orlando Concours 2015. Waar het in de meeste concoursen gebruikelijk is dat er na elke ronde één of meerdere deelnemers afvallen, heeft artistiek leider Henk Guittart ervoor gekozen van dit model af te wijken. “Een competitie is in mijn ogen een onding, een noodzakelijk kwaad. Muziek is geen sport en je kunt de waarde niet echt goed meten, er bestaat geen beste en snelste en er is geen fotofinish. Dus probeer ik het zo aangenaam mogelijk te maken, door ons op de kunst te concentreren, door middel van het toevoegen van een aantal afwijkende elementen, met voor mij het belangrijke principe van de brede presentatie en vrije repertoirekeus voor de finale”, aldus Henk Guittart.

Zodoende kregen alle zeven trio’s de kans zich ook in de tweede en derde ronde te presenteren. Na de derde ronde zouden er oorspronkelijk drie finalisten bepaald worden door de jury, bestaande uit voorzitter Larissa Groeneveld, Hannes Minnaar, Alan R. Kay, Catherine Yates en Bart van de Roer. Omdat de puntenaantallen zo dicht bij elkaar lagen, heeft de jury besloten om vier trio’s naar de finale te sturen. Na een spannende laatste ronde werden rond de klok van half twaalf in Theater Heerlen de prijzen uitgereikt. De winnaar van het Orlando Concours 2015 is het Nederlandse Delta Trio, zij ontvingen de Prix Charles Hennen 2015. De gedeelde tweede prijs is gegaan naar het Amatis Trio (Nederland/China, Verenigd Koninkrijk, Duitsland) en het Belgisch/Nederlandse Mosa Trio. De derde prijs werd ontvangen door het Canadees/Amerikaanse Delphi Trio. En er was nog een speciale prijs, de prijs voor de mooiste uitvoering van het verplichte werk van de jonge Nederlandse Sam Wamper in de derde ronde. Hij schreef, in opdracht van het Orlando Festival & Concours, een kort en veeleisend pianotrio getiteld Portrait of light. De prijs werd door de componist overhandigd aan het Mosa Trio. De jury was bijzonder onder de indruk van de kwaliteit van de deelnemende ensembles.

De eerste- en tweede-prijswinnaars, het Delta Trio, het Amatis Trio en het Mosa Trio, zullen, als onderdeel van hun prijs de komende week masterclasses volgen en concerten geven op het Orlando Festival. Het Delta Trio zal te horen zijn in twee avondconcerten. Op maandag 24 augustus spelen zij in de St. Janskerk in Maastricht en op vrijdag 28 augustus in de Aula Major op Rolduc.