CDA vraagt regering opnieuw om meer bevoegdheden grenscontroles

Het CDA pleit al enkele jaren voor meer bevoegdheden voor de marechaussee om in grensgebieden te controleren. Europese regels rond grenscontroles worden door Nederland te streng geinterpreteerd, vindt Tweede Kamerlid Peter Oskam. et Kabinet heeft vorig jaar toegezegd hieraan te werken maar er zijn tot op heden geen resultaten geboekt. Nederland dreigt ook op dit punt achter te lopen in de aanpak, stelt Oskam.

Het aanpakken van grensoverschrijdende criminaliteit, terreur en illegaliteit wordt momenteel bemoeilijkt. De marechaussee maakt dan wel gebruik van mobiele controles maar daar zijn te strenge regels aan verbonden. Zo gelden allerlei maxima voor het aantal treinen en coupes waarop mag worden gecontroleerd.

Oskam: "Deze bureaucratische werkwijze belemmert de marechaussee in haar werk en dat is, gezien de grensoverschrijdende problematiek rond criminaliteit, terreur en illegale migratie, niet acceptabel." Het CDA vindt dat de marechaussee moet kunnen ingrijpen wanneer dit nodig is. Op 2 september staat een debat gepland over terrorismebestrijding, hier zal Peter Oskam opnieuw een beroep doen op de staatssecretaris om dit zo snel mogelijk te realiseren in overleg met de buurlanden.