Workshop Opening neutronenpoederdiffractometer PEARL


24 augustus 2015

Met de Delftse PEARL neutronenpoederdiffractometer heeft de Nederlandse wetenschap sinds enkele maanden een worldclass instrument ter beschikking.

Poederdiffractie is een standaard techniek die dagelijks gebruikt door chemici, natuurkundigen en biologen om atomaire kristalstructuren te bepalen. Bij neutronen poederdiffractie wordt geen gebruik gemaakt van Roentgenstraling (als bij XRD), maar van moeilijk te generen neutronen. Deze kunnen
in Nederland alleen worden gemaakt bij de speciale onderzoeksreactoren van Delft en Petten. Anders dan gewone Roentgenpoederdiffractie kan neutronenpoederdiffractie het verschil zien tussen isotopen en tussen atomen die hetzelfde lijken voor roentgenstraling. Daarnaast zijn magnetische
momenten en strukturen van atomen zichtbaar.

Enkele maanden geleden zijn de eerst resultaten van PEARL bekend gemaakt.

Om het succes van het nieuwe ontwerp te vieren organiseert PEARL een openingsworkshop op 24 september 2015 bij het Reactor Instituut in Delft. De ere-gast van de workshop is Hugo Rietveld, de wetenschapper achter de analyse techniek van diffractiedata.

In 2012 ging in Delft het Oyster programma van start, waar de ontwikkeling van Pearl deel van uitmaakte. NWO leidt de commissie die de uitvoering van Oyster begeleidt.

Aanmelden kan tot 10 september.

Meer informatie over Oyster is te vinden op de website van TUDelft.

Bron: NWO