Nieuwsbericht Assertiviteitstraining "Opkomen voor jezelf"


Gepubliceerd op: 24 augustus 2015

Een assertiviteitstraining is een training voor mensen die het moeilijk vinden om zich in bepaalde situaties assertief te gedragen. Ze ervaren het als een probleem dat ze in de omgang met anderen niet reageren zoals ze eigenlijk graag zouden willen.

Hierbij kun je denken aan:
o niet weten hoe 'nee' te zeggen wanneer hen iets gevraagd wordt;
o het idee hebben dat de belangen van anderen belangrijker zijn dan die van henzelf;
o dat ze anderen vaak tevreden stellen uit angst om kritiek te krijgen;
o niet weten hoe ze feedback/kritiek kunnen geven;
o gevoelens opkroppen tot ze deze niet langer voor zich kunnen houden en het tot een uitbarsting komt;
o agressief worden wanneer ze kritiek krijgen.

Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf in verschillende situaties, op verschillende manieren. Iemand die zich assertief gedraagt, durft voor zijn/haar eigen mening, wensen en behoeften op te komen.

Hoe ziet de training er uit?

De training bestaat uit twee delen van elk 5 bijeenkomsten. U komt iedere week 2 uur bij elkaar. In de training leert u vaardigheden, waarmee u in allerlei situaties assertiever kunt reageren. U gaat verschillende situaties oefenen tijdens rollenspelen en oefeningen, waarbij uw eigen
ervaringen een grote rol kunnen spelen. Daarnaast zijn er ook groepsoefeningen.

Onderwerpen die onder andere aan bod zullen komen zijn:

Deel 1: samenhang gedrag-, gevoel-, gedachten en situatie, aandacht voor gevoel, spanning en ontspanning, non-verbaal gedrag, luisteren, redelijk denken, interpreteren en positieve zelfwaardering.
Deel 2: een praatje maken, complimenten geven en ontvangen, wensen/verzoeken uiten, "nee" zeggen, feedback geven en ontvangen, boosheid uiten, reageren op boosheid en onderhandelen.

De training bestaat uit 10 bijeenkomsten met een pauze van 1 of 2 weken en wordt in Delfzijl en Winsum gegeven.

Deze assertiviteitstraining is geen therapiegroep waarin dieper liggende achtergronden van individuele problemen besproken worden. De groep houden we klein, zodat een groter resultaat kan worden behaald. Daarom kunnen er minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers meedoen. Aan het eind van elk deel
ontvangt men een certificaat.

Opgave voor deze assertiviteitstraining kan via het maatschappelijk werk in uw gemeente. De kosten zijn EUR 15,00 inclusief werkboeken en koffie/thee. Als u dit bedrag niet kunt betalen, neemt u dan contact met ons op.

Contactgegevens:

Telefoon: (0596) 650 787, e-mail: info@s-w-d.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met Harmen Cnossen en Carmen Akollo voor de DAL-gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum). Zij verzorgen de training. De eerstvolgende training DAL begint op dinsdag 22 september 2015 van 19.00 - 21.00 uur.

Voor de BMW-gemeenten (Bedum, De Marne en Winsum) kunt u contact opnemen met Els Tammenga en Melissa van Dijk. Zij verzorgen de training. Voor BMW staat de eerstvolgende training gepland in oktober 2015.