Staatssecretaris wil Aloysius College snel sluiten

Het ministerie van Onderwijs wil dat het Haagse Aloysius College zo snel mogelijk sluit. De school moet zich richten op een goede en snelle overplaatsing van de 550 leerlingen. Uiterlijk 1 oktober moet de school een plan hebben liggen om die overplaatsing zo goed mogelijk te regelen in samenspraak met andere schoolbesturen in de regio en met de gemeente Den Haag.

Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sluiten

Het gaat al een tijdlang niet goed met het Aloysius College. In juni liet het schoolbestuur daarom weten de school per 1 augustus 2016 te willen sluiten. Ook meldde de school dat er voor 1 december 2015 duidelijkheid moet zijn of er schoolbesturen uit de regio willen samenwerken.

De staatssecretaris komt in zijn brief nu met een strakkere deadline voor de sluiting. Hij ziet geen andere optie vanwege twee vernietigende rapporten van de Onderwijsinspectie van afgelopen juli. De onderwijskwaliteit holde de afgelopen jaren achteruit, er waren veel zittenblijvers en slechte examenresultaten. De havo kreeg het stempel zeer zwak, de afdelingen vmbo-tl en vwo zwak. Ook het bestuur presteerde slecht. Er was geen visie en er waren financiele tekorten.

Onontkoombaar

`De bevindingen zijn dermate ernstig dat sluiting van de school onontkoombaar is', schrijft Dekker. Hij heeft er geen vertrouwen meer in en vindt het geen goed idee om alle leerlingen nog een heel jaar onderwijs te laten volgen op het Aloysius. De school moet zich nu alleen nog maar richten op een goede overplaatsing van de leerlingen en uiterlijk 1 oktober een plan hebben.

AOb-rayonbestuurder Jan Menger heeft vanavond een gesprek met het schoolbestuur van Aloysius. "De bonden moeten meepraten over het plan", zegt Menger. "Alleen zo kom je tot een goed alternatief voor de leraren, want die moeten we niet vergeten. Onze voorkeur heeft het natuurlijk om alle leerlingen en personeel bij elkaar te houden bij een ander schoolbestuur, zodat niemand ontslagen hoeft te worden.We zullen alle mogelijkheden bekijken en met eigen voorstellen komen. Wel vind ik 1 oktober een onrealistische datum. Dat is te kort dag om alles goed te regelen."