Dijksma gaat kijken naar keuringskosten varkenshouderij

'Pittig gesprek tussen staatssecretaris en varkenssector'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kan op korte termijn weinig doen aan de moeilijke situatie in de varkenshouderij. Dat is duidelijk geworden in een overleg vanmorgen op het ministerie van EZ in Den Haag.

Ze is wel bereid om naar de keuringskosten te kijken, maar deed daarover geen enkele toezegging. Voorts zei ze werk te willen maken van nieuwe markten voor varkensvlees, met name in Azie. Het wordt volgens haar een 'landbouwattache speciaal voor de varkenshouderij'.

"Het is een pittig gesprek geweest. De staatssecretaris heeft goed gehoord wat de sector wil, maar je hebt elkaar wel keihard nodig. Er zal wel wat moeten gebeuren, want het water staat veel varkenshouders aan de lippen", aldus Eric Douma, waarnemend voorzitter LTO varkenshouderij, na afloop van het gesprek met de staatsecretaris over de crisis in de varkenshouderij.

Niet overhaast

"We gaan nu eerst praten met onze achterban", aldus de LTO-bestuurder. Hij vindt dat de sector niet overhaast moet handelen en eerst overleg nodig is met de leden-varkenshouders. Het gesprek tussen Dijksma en de NVV en LTO varkenshouderij en enkele andere ketenpartijen wordt over twee weken voortgezet.

Veel varkensboeren zitten financieel in de knel en willen onder meer, dat Dijksma de milieueisen en de regels voor dierenwelzijn versoepelt. De staatssecretaris wil daar niks van weten; op de langere termijn zal deze sterk op exportmarkten opererende sector het moeten hebben van kwaliteit en duurzaamheid, zei ze na afloop.

Hogere versnelling

Een werkgroep onder leiding van oud-minister Rosenthal onderzoekt samen met de sector, banken en het ministerie van EZ de mogelijkheden om de concurrentiepositie van boeren te verbeteren en daarmee het zicht op meer marktkracht en betere rendementen op de bedrijven. Als het aan Dijksma ligt gaat het werk van die werkgroep door in een hogere versnelling. Bij de foto: Erik Douma (LTO) en Ingrid Jansen (NVV) stonden afloop van het overleg in het ministerie van EZ de pers te woord

Zie ook gezamenlijke persbericht van NVV en LTO Varkenshouderij

26 augustus 2015

BRON: