EZ: `Meld als je tegen belemmerende regels aanloopt'

Gepubliceerd op: 26 augustus 2015 | Gewijzigd op: 26 augustus 2015

Het kabinet wil in 2050 een volledig duurzame energievoorziening.

Daarvoor werkt het ministerie van Economische Zaken hard aan de energietransitie, zowel in beleid als in de uitvoering. "Projecten van nationaal belang cooerdineren we centraal en waar regelgeving energie-innovatie belemmert, zoeken we naar oplossingen", zegt Meindert Smallenbroek, directeur Energie & Omgeving.

Sinds medio juni 2015 voert Smallenbroek de leiding over de nieuwe directie Energie & Omgeving. De naam weerspiegelt een nieuwe koers van het ministerie. "We willen ons beleid nog meer samen met de omgeving ontwikkelen. Ook vanwege het decentrale en lokale karakter van duurzame energie. Windmolens en zonnepanelen komen in de directe omgeving van mensen te staan. Dan moet je gezamenlijk besluiten hoe je dit het beste inpast."

Cooerdineren van processen

"Bijzonder is ook dat beleid en uitvoering in mijn directie samenkomen", zegt Smallenbroek. "We zijn verantwoordelijk voor ongeveer veertig grootschalige projecten op het gebied van energie-infrastructuur: van windparken tot uitbreidingen van het gas- en hoogspanningsnet. Bij deze rijkscooerdinatieregelingen zijn wij formeel het bevoegd gezag en bundelen we alle wettelijke processen. Die processen zijn daardoor duidelijker, transparanter en soepeler."

Wisselwerking

De rijkscooerdinatieregelingen rond wind op land werpen al zichtbaar hun vruchten af. "Op diverse plekken ontstaat een mooie wisselwerking met de omgeving. Zo investeren omwonenden soms mee in een windmolenpark. En in de Noordoostpolder bouwt de eigenaar van een windpark als tegenprestatie een voorlichtingscentrum over duurzame energie. Belangrijk is dat omwonenden bij nieuwe energieprojecten niet alleen de lasten, maar ook de lusten ontvangen."

Energierapport

Zowel het beleid als de uitvoering van het ministerie van Economische Zaken moet helpen in de ambitie om in 2050 een CO2-neutrale economie te hebben. "De weg daar naartoe beschrijven we dit najaar in het Energierapport, dat we in overleg met verschillende maatschappelijke stakeholders opstellen", zegt Smallenbroek. "Voor de kortere termijn is er het Energieakkoord, waarvan we de voortgang in 2016 evalueren."

Economische kansen

Volgens Smallenbroek is de weg naar duurzame energie onvermijdelijk. "En dat brengt ook economische kansen met zich mee om te innoveren, en om dus geld te verdienen. Mijn ministerie geeft daar ruimte voor. Als er regelingen zijn die innovaties belemmeren, willen we dat graag horen. Geef aan waar je tegenaan loopt. Daar doen we graag wat mee."