Bromfietscontrole


Bromfietscontrole

Laatste update:
27-08-2015 | 13:04

Zaandijk - Op de Dr J. Mulderstraat heeft de politie woensdagmiddag een bromfietscontrole gehouden. Zeven bromfietsers werden bekeurd omdat hun voertuigen de constructiesnelheid hadden overschreden.

Een van de scooters, een snorfiets, haalde een hoogste snelheid van 56 km/u op de rollentestbank.
Tijdens de controle werden verder een bestuurder van een scooter die zonder rijbewijs reed en een bestuurder die met een begrenzer reed, betrapt.

Hoge kans op verkeersongeval

In Nederland wordt in verhouding met andere landen veel op brom- en snorfietsen gereden. Bestuurders van brom- en snorfietsen hebben een groot risico om bij een ongeval betrokken te raken. Hoewel er de laatste jaren landelijk een daling in het aantal dodelijke slachtoffers onder bestuurders
van scooters is waar te nemen, daalt het aantal ernstig gewonden niet en lijkt dit zelfs te stijgen. Het hoge risico komt met name door de hoge rijsnelheid in verhouding tot de kwetsbaarheid van de berijders. Vooral jongere en oudere brom- en snorfietsers hebben een verhoogd risico. Jongeren
hebben minder ervaring in het rijden op een gemotoriseerd voertuig; ouderen zijn vooral fysiek kwetsbaarder.

Ongevalcijfers

Jaarlijks overlijden gemiddeld 47 brom- en snorfietsers en komen 2.500 met ernstige verwondingen in het ziekenhuis terecht als gevolg van een verkeersongeval (bron: SWOV).