MAXDOAS hapert maar meetweer goed


27 augustus 2015 - Het meetinstrument MAXDOAS aan boord van De Ortelius hapert. Net als er goed meetweer op komst is. Weer een KNMI-verslag van poolexpeditie sees.nl in Spitsbergen.
De MAXDOAS is er vannacht mee gestopt. Ellendig genoeg kunnen we er pas bij als het schip stil ligt en de radar kan worden uitgezet. Volgens de verwachting is er zonnig weer op komst, ideaal om metingen te doen. Dus dit probleem moet snel worden opgelost. We besluiten ons op te splitsen: een
blijft aan boord om de MAXDOAS weer aan de praat te krijgen en de ander gaat aan land om Calitoo-metingen te doen.

Het MAXDOAS-probleem blijkt een losse usb-connector, zodat hij al snel weer op en neer de lucht scant. En zoals verwacht klaart de lucht op zodat ook de landmeting gedaan kan worden. Interessant is trouwens dat op 25 augustus voor het eerst de zon weer ondergaat en dit verschijnsel is door de
heldere hemel goed te zien. Tergend langzaam zakt de oranje bol rond half twaalf 's avonds onder de horizon.

Een fervente zonliefhebber is de walrus. We zijn een groep tegen gekomen van 100-200 exemplaren, gemoedelijk - en soms ruziend - naast elkaar zonnend op het strand. Zo nu en dan blubbert er een de zee in, en zwemt een rondje, puffend en spetterend.

Moment van deze dag: een ijsbeer liggend op een strandheuvel die doodkalm tien zodiacs vol felgekleurde jassen aanschouwt.