Vragen over stimuleren bloemrijke akkerranden | Provincie Utrecht

Vragen over stimuleren bloemrijke akkerranden

26 augustus 2015 Fractie

De provincie Utrecht heeft in het Natuurbeheerplan vastgelegd dat er subsidiemogelijkheden zijn voor grondeigenaren om bloemrijke akkerranden aan te leggen. Dit is gedaan vanuit het idee dat bloemrijke akkerranden een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en daarmee bijdragen aan het in stand houden van weidevogelpopulaties welke momenteel sterk onder druk staan.

In januari verscheen hier een proefschrift over waarin met name het effect van bloemrijke akkerranden is onderzocht op het in stand houden van de populatie veldleeuweriken (Dr. M.W. Kuiper, The value of field margins for farmland birds, 2015). Uit dit onderzoek blijkt dat bloemrijke akkerranden een positief effect hebben op de voedselvoorziening voor de veldleeuwerik, maar dat de beschikbaarheid van goede nestplekken het belangrijkste is om de veldleeuwerik te redden.

Bloemrijke akkerranden trekken insecten aan en vormen daarmee een bron van voedsel voor verschillende vogelsoorten. Als in bloemrijke akkerranden ook kruidenrijke soorten worden meegenomen, vormen deze ook een bron van voedsel voor bestuivers als bijen en vlinders en krijgen ook biologische bestrijders de ruimte. Bloemrijke akkerranden vormen daarnaast niet alleen een verrijking voor de natuur en biodiversiteit, maar ook voor het landschap. Bloemrijke akkerranden passen dan ook bij het verantwoorde agrarische natuurbeheer dat GroenLinks voor zich ziet, waarbij ook waardevolle landschapselementen als houtwallen, geriefbosjes en natuurvriendelijke oevers een plek moeten hebben.

Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte, Groen en Water van 26 januari 2015 heeft GroenLinks het college gevraagd of zij op de hoogte is van het proefschrift van Kuiper en of de bevindingen vertaalbaar zijn naar het agrarisch natuurbeheer van de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten antwoordde hier in augustus bevestigend op en gaf ook aan dat in het Natuurbeheerplan is opgenomen dat hier subsidies voor aangevraagd kunnen worden.

GroenLinks vindt het belangrijk dat grondeigenaren gebruik maken van deze subsidiemogelijkheden en ziet graag dat de provincie de aanleg van bloemrijke akkerranden actief stimuleert. Zo kunnen er in de provincie Utrecht steeds meer bloemrijke akkerranden verschijnen. Daarom heeft de fractie de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het college:

1. Zijn er al subsidies aangevraagd en toegekend voor bloemrijke akkerranden?

2. Zijn er subsidies aangevraagd en afgewezen voor bloemrijke akkerranden? Als dit het geval is, wat is de reden van afwijzing?

3. Wat heeft het college van Gedeputeerde Staten tot nu toe gedaan en welke plannen zijn er om het belang van bloemrijke akkerranden bij grondeigenaren onder de aandacht te brengen en het aanvragen van deze subsidies te stimuleren?

Meer lezen