Sector kernenergie Sichuan (China) open voor private investeringen

Gepubliceerd op: 27 augustus 2015 | Gewijzigd op: 27 augustus 2015

De provincie Sichuan in zuidwest China heeft de sector kernenergie opengesteld voor private investeringen. Dit biedt kansen voor onder meer producenten van kerncentrales, leveranciers van onderdelen en kennisinstellingen.

De overheid van Sichuan stimuleert joint ventures van ondernemingen om te investeren in toekomstige kernenergieprojecten, onderzoek, fabricage van apparatuur en in de gerelateerde dienstverlening. Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor projecten is dat een Chinese partij een meerderheid moet hebben van de aandelen in de joint venture. Overige kwalificatie-eisen moeten nog duidelijk worden, evenals informatie over rendementen en risico's.

Nucleaire sector China

China's nucleaire sector is tot december 2014 strikt in handen van de staat geweest. Toen maakte de secretaris-generaal van het hoogste nationale planningsorgaan, de NDRC, bekent te overwegen ook private investeringen in de sector toe te staan.

In 2012 maakte de State Council een nationale doelstelling bekend voor het jaar 2015 van 40 miljoen kW geinstalleerd vermogen plus 20 miljoen kW onder constructie. 5 jaar daarna, in 2020, moeten deze getallen zijn gestegen tot respectievelijk 58 miljoen kW en 30 miljoen kW.

Volgens de adjunct secretaris general van de China Nuclear Energy Association betekent dit in de praktijk dat China tot 2020 ieder jaar zal starten met de bouw van 5 tot 6 nieuwe kerncentrales. Hiervoor is jaarlijks meer dan $ 16 miljard nodig. Hij verwacht daarna dat China tot 2030 6 tot 8 nieuwe kerncentrales per jaar gaat bouwen totdat een geinstalleerd vermogen van rond de 200 miljoen kW is bereikt.

Lees meer over de openstelling in het bericht in de China Daily (Engels).

Netherlands Business Support Office

Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich daarom actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Onder meer via het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en NBSO's. Zij kunnen voor u contacten leggen en op zoek gaan naar marktinformatie.

Innovatie Attache Netwerk

Het IA-Netwerk verbindt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken kennis over internationale innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden.