FNV roept kabinet op tot eerlijker verdeling


* 29-08-2015
* Jose Kager
* 0

Het kabinet moet de 5 miljard die nu naar lastenverlichting voor werkenden gaat, eerlijker verdelen en daarmee de kloof tussen armer en rijker verminderen. Met name mensen met een uitkering en gepensioneerden moeten er na jaren waarin hun koopkracht verminderde, nu eindelijk eens echt
voldoende op vooruit gaan. Dat schrijft de FNV in een brief aan het kabinet.



FNV voorzitter Ton Heerts: "Veel mensen hebben hun baan verloren en moeten rondkomen van weinig geld. De werkloosheid is nog steeds onaanvaardbaar hoog. Dat mogen we niet accepteren."

Meer geld naar zorg

De FNV geeft in haar brief aan het kabinet aan, dat er ook meer geld moet naar de zorg en sociale werkvoorziening. En de 600.000 mensen die al jaren op de 0-lijn hebben gestaan verdienen een eerlijke loonsverhoging, die niet uit hun pensioenpremie komt of uit die van 2,2 miljoen anderen.

Kwaliteit aangetast

Het kabinet heeft de afgelopen jaren tientallen miljarden euro's bezuinigd. Dat heeft veel schade aangericht in de samenleving. De kwaliteit van werk is aangetast in de zorg, bij de politie, defensie, de sociale werkvoorziening, douane en de Belastingdienst. Marktdenken overheerst in plaats
van goed werk voor mensen. Er zijn veel banen verloren gegaan en vaak komen er banen met weinig zekerheid voor terug. De FNV wil dat de doorgeschoten flexibilisering stopt.

Oproep leden om in actie te komen

De hele kleine plus die uitkeringsgerechtigden en senioren nu lijken te krijgen vergroot de verschillen tussen armer en rijker.

Ton Heerts: "We eisen meer inspanning van het kabinet om Nederland eerlijker te maken en de bezuinigingen die al in gang zijn gezet te stoppen. Wij roepen onze leden op, zowel in overheidssectoren als in bedrijven, om in actie te komen voor een eerlijker Nederland met meer koopkracht en meer
echte banen, waarin de kwaliteit van werk is gewaarborgd."

Red de zorg

In de zorg vindt er op 12 september de grote Red de zorg demonstratie plaats in Amsterdam. In de metaal, grafimedia, ambulancediensten en in overheidssectoren waar cao conflicten zijn worden acties intensiever.

Ton Heerts: "Ik roep iedereen op om de acties te ondersteunen en zeker op 12 september naar Amsterdam te komen."