Werkgroep Zeventiende Eeuw: Uit de Europese mal. Europese hypes in de Nederlanden (Congres)

Werkgroep Zeventiende Eeuw: Uit de Europese mal. Europese hypes in de Nederlanden (Congres)

Datum zaterdag 29 augustus 2015

Tijd 10:00 tot 17:30

Locatie Huize Heyendael

Organisator Raingard Esser (RUG), Nina Geerdink (RU), Jeroen Goudeau (RU), Johan Oosterman (RU), Dries Raeymaeke

Beschrijving

Het jaarcongres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw vraagt dit jaar aandacht voor vroege Europese hypes, modes en trends. In zeventiende-eeuws Europa volgden deze elkaar in rap tempo op.

20150818 agenda 1

Hypes

Petrarkistische sonnetten veroverden snel terrein tijdens de vroege zeventiende eeuw, encyclopedieen deden dat aan het eind van de eeuw. Vorsten overal in Europa namen de Habsburgse en Franse hofcultuur over, terwijl architectuur, iconografisch programma en politieke en economische ambitie van bijvoorbeeld het Amsterdamse stadhuis (1648-1655) duidelijk geent zijn op vergelijkbare monsterprojecten elders in Europa. Het kansspel was net zo goed een Europese hype als de hang naar utopische initiatieven. Reizende en migrerende kunstenaars, kooplieden, wetenschappers en charlatans droegen bij aan de verspreiding van hypes.

Het congres

Tijdens dit congres stellen wij drie vragen centraal: (1) waarom werden bepaalde personen, zaken, tradities of kunstvormen gedurende de lange zeventiende eeuw over heel Europa nagevolgd; (2) welke Europese hypes zijn afkomstig uit de Nederlanden en hoe vonden deze hun weg in Europa; en (3) hoe werden, andersom, Europese fenomenen toegeeigend door en in de Lage Landen? In een proces van navolging en toe-eigening vinden altijd adaptaties plaats, afhankelijk van de nieuwe (culturele, economische, politieke of religieuze) context.

Invloed van Europa

We vragen nadrukkelijk aandacht voor het Europese karakter en de Europese implicaties van de hypes, steeds vanuit het perspectief van de Nederlanden: hoe Europees is de reikwijdte van een hype? Zorgen hypes binnen Europa voor eenheid of juist voor diversiteit? Duidt de navolging van een hype op het bestaan van een idee Europa of juist niet? Is er sprake van Europese toe-eigening van fenomenen die hun herkomst in andere werelddelen vinden? Welke mechanismen van symboliek en retorica spelen een rol in de processen van navolging en toe-eigening?

Contactpersoon Nina Geerdink

E-mail n.geerdink@let.ru.nl

Aanmelden

Deelname aan het congres is gratis voor leden van de werkgroep. Voor niet-leden bedragen de kosten 30 euro. Wie nog 10 euro bijlegt, is meteen lid van de werkgroep. Voor studenten en promovendi geldt een aangepast tarief van 10 euro voor congres en lidmaatschap in een.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar Nina Geerdink, n.geerdink@let.ru.nl. De congreskosten kunnen voldaan worden door over te schrijven op rekening NL 39 ING B 000 4739223 van Werkgroep De Zeventiende Eeuw o.v.v. 'Congres 2015'.