Prinses Margriet bij 100-jarig jubileum Prins Hendrik Internaat

25 augustus 2015

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont zaterdagmiddag 29 augustus het 100-jarig jubileum bij van het Prins Hendrik Internaat in Nieuwegein. Dit eerste internaat voor kinderen van binnenvaartschippers werd in 1915 geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Hendrik. Het jubileum wordt gevierd met een reuenie van leerlingen.

Tussen 1870 en 1950 groeiden tienduizenden Nederlandse kinderen op aan boord van kleine binnenvaartschepen. Schipperskinderen gingen onregelmatig naar school of moesten in een kostgezin om regulier onderwijs te kunnen volgen. In 1911 werd een stichting opgericht voor de exploitatie van schipperskostscholen. Schipperskinderen kregen in het internaat kost en inwoning en konden daar ook onderwijs volgen. In de loop van de jaren zijn het internaat en de school van elkaar gescheiden. Tegenwoordig wonen kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar in een gezinshuis of een internaat en gaan zij naar een reguliere school van eigen keuze in de buurt.

Prinses Margriet opende op 7 februari 1985 het nieuwe gebouw van het Prins Hendrik Internaat in Nieuwegein. Tijdens deze jubileumviering spreekt zij onder meer met (oud) leerlingen van het internaat en bezoekt zij de jubileumexpositie.

Het Prins Hendrik Internaat wordt beheerd door stichting Meander. Deze stichting is verantwoordelijk voor internaten en gezinshuizen voor kinderen van ouders met een trekkend bestaan (binnenvaartschippers en kermisexploitanten) door heel Nederland.

RVD, nr. 273