Prachtige start 51ste Delta Lloyd 24 uurs zeilrace

PERSBERICHT

Prachtige start 51ste Delta Lloyd 24 uurs zeilrace

Datum: vrijdag 28 augustus 2015

De 51ste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is vanavond tussen 19.00 en 19.45 uur van start gegaan. Onder mooie weersomstandigheden, wind en zon, startten 559 van de 577 ingeschreven boten in veertien plaatsen rondom het IJsselmeer. Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen. De gunstige weersomstandigheden die voorspeld zijn voor de komende 24 uur zorgden voor een relatief hoge opkomst bij de start.

Populairste startplaats was dit jaar Enkhuizen Noord met 110 gestarte jachten. Vanuit deze plaats kunnen de deelnemers met de heersende windrichting alle kanten op. Medemblik was een goede tweede waar 79 jachten over de startlijn gingen. Burgemeester Frank Streng van Medemblik was met de KNRM naar buiten gevaren om alle deelnemers persoonlijk een pak speculaas te overhandigen. Ook in Hoek van 't IJ (69), Volendam (58) en Lelystad Noord (54) startten een hoop zeilers. Van oudsher zijn dit populaire startplaatsen, vooral als de wind uit het westen komt. Het minst aantal deelnemers (8) werd in Urk afgeschoten.

Goede weersomstandigheden

Door de matige westenwind waren de deelnemers vlot weg, zeker zij die op weg naar het eerste rak meteen de spinnaker of gennaker konden zetten. De zon liet zich tijdens de start in volle overgave zien en het ziet er naar uit dat deze de komende 24 uur veelvuldig blijft. Met een bijna volle maan gaan de deelnemers ook een prachtige nacht in.

Het wordt echter flink rekenen de komende 24 uur. De westenwind zwakt af en draait in de nacht en ochtend naar het zuidwesten en later zelfs naar het zuiden. Morgen overdag draait hij even naar het noorden, vlak voordat de deelnemers richting de finish gaan. Het principe van rekenen, navigeren en de juiste rakken kiezen zal deze Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace zeker van toepassing zijn. Vanwege de lichte weersomstandigheden zit een nieuw mijlenrecord er deze editie waarschijnlijk niet in.

Regatta radio

Nieuw bij de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is dat de wedstrijd live te beluisteren is via de radio en vanaf zaterdagmiddag ook te zien via Youtube. Deelnemers en thuisblijvers blijven via de 24 Uurs Regatta Radio en 24 Uurs Regatta Tube tv van minuut tot minuut op de hoogte van de vorderingen van de zeilers. Het team van Regatta Radio verzorgt vanuit een mobiele studio in het Regatta Center Medemblik meer dan 24 uur live updates. Vanaf het water doen varende reporters verslag. De 24 Uurs Regatta Radio zendt vanaf vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdagavond 20.00 uur uit via de website www.regattaradio.nl. Vanaf zaterdag 12.00 uur worden er ook live interviews uitgezonden via het Youtube kanaal van Zeilheilden.

Oud winnaar Salacia

De Salacia, een Brabant kruiser, startte in Medemblik in de VKSJ klasse (klassieke schepen) voor een speciale tocht. Dit jacht won 51 jaar geleden de eerste officiële 24 Uurs Zeilrace en zeilde vorig jaar bij de jubileumeditie voor het eerst weer mee. Het jacht veroverde een derde plaats in zijn klasse. De eigenaar H. van Staveren schreef zich opnieuw in, maar overleed een maand geleden. Zijn laatste wens is dat de Salacia nog een keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace uitvaart, voordat hij verkocht wordt. Zijn jongste dochter is speciaal uit Ierland overgekomen om aan deze wens te voldoen. De missie is om meer dan honderd mijl af te leggen, iets dat vorig jaar net niet was gelukt. Of dat met deze lichte weersomstandigheden zal lukken, is de vraag.

Finish

Zaterdag aan het einde van de middag en begin van de avond zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen en een plek voor de nacht zoeken in een van de vier havens. Op de kade is er tot middernacht feest en muziek. Gedurende de race zullen op de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl updates en interviews met deelnemers verschijnen.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace


De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 51ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, PolyClassic aangesloten jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

Naast hoofdsponsor Delta Lloyd zijn de volgende bedrijven co-sponsors van de 24 Uurs Zeilrace: Gemeente Medemblik, Stichting Jachthaven Medemblik en stadshaven Medemblik.

De link naar Regatta Radio is www.regattaradio.nl

De link naar het Youtube kanaal is https://www.youtube.com/watch?v=lDskB6hjf3g&app=desktop

/// Einde