Veroordeelde moet verplicht DNA afstaan


Veroordeelde moet verplicht DNA afstaan

Laatste update:
05-09-2015 | 12:55

Woordvoering:
Zeeland-West-Brabant - mediadesk West

Roosendaal - De politie arresteerde een 28-jarige man uit Tholen. Hij stond gesignaleerd in opdracht van het openbaar ministerie omdat hij nog DNA materiaal moest afstaan.

De 28-jarige man werd zaterdag 5 september 2015 om 02.00 uur toevallig door agenten aangetroffen in het Emile van Loonpark. Bij controle van zijn personalia bleek dat hij gezocht werd. Ondanks herhaalde aanschrijvingen had hij zich niet gemeld om celmateriaal af te staan. Hij werd
gearresteerd en hij moest mee naar het politiebureau. Na de verplichte afname van DNA-materiaal (speeksel) werd hij weer in vrijheid gesteld. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zorgt er voor dat het DNA-profiel wordt opgeslagen en bewaard in de landelijke DNA-databank.

Opsporing en preventie

De wet 'DNA-onderzoek bij veroordeelden' maakt het mogelijk om bij veroordeelden voor ernstige misdrijven celmateriaal af te nemen. De wet is belangrijk voor de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van misdaden waarbij lichaamsmateriaal van daders is (of wordt)gevonden. De
regelgeving helpt om veelplegers (recidivisten) op te sporen en te veroordelen. De verhoogde pakkans leidt er ook toe dat veelplegers minder recidiveren.