De Staat van de Theatertekst 2015 wordt op Theaterfestival uitgesproken door toneelschrijver Sophie Kassies

PERSBERICHT

Amsterdam, 13 augustus 2015

De Staat van de Theatertekst 2015 wordt op Theaterfestival uitgesproken door toneelschrijver Sophie Kassies

Sinds in september 2014 De Staat van de Theatertekst werd uitgesproken op het Nederlands Theaterfestival en daar vele tongen los maakte, is het nieuwe een traditie. De Staat van de Theatertekst werd geïnitieerd en uitgesproken door De Tekstsmederij, het opkomende theaterinitiatief van de jonge toneelschrijvers Timen Jan Veenstra en Malou de Roy van Zuydewijn. Dit jaar geeft De Tekstsmederij het stokje door aan de prijswinnende toneelschrijfster Sophie Kassies. Op 5 september geeft zij haar visie op de stand van zaken in de toneelschrijfkunst en het Nederlandstalige theater: wat gaat er goed, wat kan er beter? Hoe is de relatie tussen hedendaagse toneelteksten, de actualiteit en ontwikkelingen in de samenleving? Welke taak heeft de toneelschrijver daar in?

Kassies, die in 1984 afstudeerde als regisseur aan de Theaterschool in Amsterdam (nu AHK), werkt als dramaturg en toneelschrijver. Zij schreef onder anderen de tekst van de 6 uur durende marathonvoorstelling Genesis van het Nationale Toneel (genomineerd voor de TF selectie als beste voorstelling van 2014-2015). Daarnaast werkt zij samen met theatergezelschappen zoals Jeugdtheater Sonnevanck en Bellevue Lunchtheater. Met haar stuk Ik, Calvijn won zij de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Met De Staat van de Theatertekst 2015 sluit Kassies de Dag van de Toneeltekst af. Deze dag, waarvoor de Nederlandse Taalunie, Nederlands Theaterfestival, De Tekstsmederij en het Prins Bernard Cultuurfonds voor het eerst hun krachten bundelen, geeft een mooie dwarsdoorsnede van de hedendaagse Nederlandstalige toneelschrijfkunst. De dag wordt gepresenteerd door Lex Bohlmeijer (o.a. De Correspondent en Radio 4) en Timen Jan Veenstra (toneelschrijver en mede- oprichter De Tekstsmederij). Kunsthart van Mugmetdegoudentand, de uitreiking van het TheaterTekstTalent Stipendium aan Anna van der Kruis en de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs vormen samen met De Staat van de Theatertekst het programma. Na afloop is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij het toneelschrijversdiner in theatercafé De Smoeshaan.

Kaarten voor de dag kosten €6,50 inclusief een drankje of € 26,50 inclusief twee drankjes en dagschotel. Ze zijn verkrijgbaar via de website van het Nederlands Theaterfestival: www.tf.nl.