Gerben Valkema wint Brabant Strip Sympathie Prijs

PERSBERICHT

Gerben Valkema wint Brabant Strip Sympathie Prijs

VELDHOVEN – Stripmaker Gerben Valkema, bekend van o.a. Elsje, is de winnaar van de Brabant Strip Sympathie Prijs 2015. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een sympathieke stripmaker die zich positief en actief inzet voor de stripwereld en daarbuiten en een leuke band heeft opgebouwd met de trouwe fans. De juryleden hoefden niet lang na te denken aan wie de prijs dit jaar zou worden toegekend. Gerben Valkema is behalve een talentvolle tekenaar ook een sympathiek persoon die graag zijn steentje bijdraagt aan diverse strip-projecten.

Gerben Valkema (1980) begon zijn carrière op de studio van Jan Kruis, waar hij jarenlang meetekende aan de strippagina's van Jan, Jans en de Kinderen. Daarnaast werkte hij voor het Donald Duck Weekblad. Sinds 2007 maakt hij, samen met scenarist Eric Hercules, de strip Elsje. Elsje is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een van de populairste stripfiguren van Nederland. Maar liefst zestien dagbladen publiceren haar avonturen, waaronder het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN De Stem. In 2012 richtte hij met stripmaker Michiel van de Vijver Uitgeverij Kijk en Lees op: een boekenreeks die beginnende lezers even een andere manier biedt om te oefenen met lezen: met strips op hun eigen leesniveau. Kijk en Lees is momenteel genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs in de categorie Preventie. Gerben kan als de beste andere stripfiguren tekenen. Hij heeft al menig promotionele banner getekend voor diverse stripfestivals. En als de stripreeksen Robbedoes of Asterix eens een nieuwe tekenaar nodig hebben, dan kunnen ze - wat de jury betreft - zonder meer Gerben Valkema hiervoor benaderen. Gerben ontvangt de Brabant Strip Sympathie Prijs op zaterdag 5 september om 12.00 uur, tijdens het Brabants Stripspektakel in Veldhoven.

De prijs bestaat uit een verzilverd stripfiguur van de prijswinnaar, in dit geval een verzilverde Elsje. De Brabant Strip Sympathie Prijs werd van 1992 t/m 2006 uitgereikt, waarna het stopte, maar zal vanaf nu weer jaarlijks worden uitgereikt. Eerdere prijswinnaars zijn onder andere Carol Voges (Toonder Studio's), Paul Geerts (Suske en Wiske) en Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie).

De jury wordt gevormd door een jaarlijks wisselende bezetting van mensen uit de stripwereld: een stripbeursorganisator, een stripuitgever en een stripwinkelier.

Overzicht van eerdere winnaars:
1992 Carol Voges
1993 René Hausman
1994 Ferry
1995* Ersel
1996 Christian Denayer
1997 François Walthéry
1998 Robert van der Kroft
1999 Marvano
2000 Jean-Pol
2001 Paul Geerts
2002 Minck Oosterveer
2003 Steven Dupré
2004 Gerard Leever
2005* Johan en Franka Gerlings
2006 Marq van Broekhoven

* In 1995 werd een extra prijs uitgereikt aan Profita Comfortabel Wonen, vanwege de jarenlange (sponsor-)relatie met het Brabants Stripspektakel, die zelfs tot de dag van vandaag voortduurt.

**) In 2005 werd de prijs niet uitgereikt aan een stripmaker, maar aan de organisatie van het Brabants Stripspektakel vanwege hun 20-jarig jubileum


Het 30ste Brabants Stripspektakel
Zaterdag 5 en zondag 6 september 2015
NH Conference Centre Koningshof
Locht 117, Veldhoven
Van 10 tot 17 uur
Entree: € 5,00 (kinderen onder 1.50m € 1,00)
Parkeren is gratis.

Meer informatie is te vinden op www.brabantsstripspektakel.com.