Feestelijke 50-jarig jubileumseizoen van de Nationale Opera

Persbericht

Het feestelijke 50-jarig jubileumseizoen van de Nationale Opera gaat van start! -

Het jubileumseizoen opent zaterdag 5 september met een nieuwe productie van 'Der Rosenkavalier', de opera die vijftig jaar geleden de start van het gezelschap inluidde.

Het 50-jarig jubileumseizoen bevat alle speerpunten van De Nationale Opera: nieuw licht laten schijnen op bekende meesterwerken, het presenteren van herontdekte schatten uit ruim vier eeuwen operageschiedenis en ruimte geven aan nieuwe composities en talent zodat de kunstvorm opera levend blijft.

In dit ambitieuze seizoen brengt De Nationale Opera ongekend veel nieuw werk en spelen de orkestpartners en het Koor van De Nationale Opera een hoofdrol. Het jubileumseizoen vormt tevens aanleiding voor ontsluiting van het rijke archief van De Nationale Opera, wat onder meer zal leiden tot een jubileumboek, dat tijdens het feestelijke Opera Gala op vrijdag 6 november zal worden gepresenteerd.

Alle hoogtepunten van het jubileumseizoen op een rij:

Ambitieuze jubileumprogrammering: onder meer twee wereldpremières, een scenische wereldpremière, een recordaantal van acht nieuwe producties, een prestigieuze herneming en afsluitend een jubileumconcert met sopraan Eva-Maria Westbroek in een vormgeving door Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera. Groots Opera Gala ter gelegenheid van 50-jarig jubileum, op vrijdagavond 6 november 2015.

Opera Forward: een nieuw opera- en muziektheaterfestival in maart 2016 met twee wereldpremières, een operaproductie door De Nationale Opera talent (voor het eerst gecoproduceerd met De Nederlandse Reisopera en Opera Zuid), een grootschalig participatieproject en tal van kleinschalige uitvoeringen, lezingen en debatten in Nationale Opera & Ballet.

Voor het eerst werken De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samen aan een productie: Roméo & Juliette van Berlioz in regie/choreografie Sasha Waltz, te zien in april 2016. Coproducties met de belangrijkste internationale operagezelschappen, waaronder Royal Opera House Covent Garden (Londen), Opéra National de Paris, Teatro alla Scala (Milaan), Teatro Real (Madrid), het Festival d’Aix-en-Provence en Los Angeles Philharmonic.

Credits campagnebeeld jubileum De Nationale Opera: Petrovsky & Ramone