Uitdaging als passie (Oratie)

Datum

donderdag 10 september 2015

Tijd

vanaf 16:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Spreker

de heer prof. dr. F.H.J. van den Hoogen

Beschrijving

De afgelopen decennia heeft de reumatologie een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Nieuwe medicijnen en behandelvormen hebben hun intrede gedaan. Hierdoor is het accent van behandeling verschoven van care naar cure. Elke nieuwe ontwikkeling binnen de reumatologie is voorafgegaan door uitdagingen. Deze kunnen tot belangrijke zorginnovaties leiden wanneer ze gepassioneerd worden opgepakt en op hun beurt weer voor een nieuwe uitdaging zorgen. Zodoende wordt een continue spiraal van zorgverbeteringen gerealiseerd. Zo verwordt de passie voor patienten met systemische sclerose tot een passie voor een optimale behandelrelatie met de patient, tot een passie voor gedreven zorgprofessionals en tot een passie voor een optimale organisatie van zorg, in de totale breedte, voor de patient met een reumatische aandoening.

Nijmegen kent twee complementaire afdelingen Reumatologie, die van het Radboudumc en van de Sint Maartenskliniek, beide uniek met elk hun eigen sterktes en cultuur. Om beide afdelingen tot een te smeden is een geweldige uitdaging voor alle betrokkenen, zowel voor bestuurders, zorgprofessionals als patienten. De bij hen aanwezige passie staat garant voor de succesvolle ontwikkeling van het Kennis Expertise Centrum Reumatologie Nijmegen.

Biografie

Frank van den Hoogen (1954) is sinds 1 februari 2015 hoogleraar Reumatologie aan de Radboud Universiteit. Hij studeerde Geneeskunde in Nijmegen en volgde zijn opleiding tot internist in Enschede en tot reumatoloog in Nijmegen. Zijn specifieke aandacht gaat uit naar het ziektebeeld systemische sclerose. Hij is tevens hoofd van de afdeling Reumatologie van de Sint Maartenskliniek. Zijn belangrijkste taak is om een intensieve samenwerking tussen beide afdelingen te bewerkstelligen.