LTO Melkveehouderij: superheffing retour naar melkveehouders

Laat de door Europese melkveehouders betaalde superheffing terugvloeien naar de melkveehouders. Dit is een van de drie maatregelen, die LTO Nederland maandag 7-9-2015 zal bepleiten in Brussel. Daar worden duizenden Europese boeren verwacht om aandacht te vragen voor de lage vlees- en zuivelprijzen.

LTO Melkveehouderij kiest in Brussel voor het principe dat de huidige problemen door de markt moeten worden opgelost, en niet door overheid. Wel kunnen de Europese ministers van Landbouw nu maatregelen nemen om melkveebedrijven, die in de kern gezond zijn, door het prijsdal heen te helpen.

135 Miljoen superheffing

Er is het afgelopen jaar in Europa door de melkveehouders in totaal 840 miljoen euro aan superheffing (boete op overschrijding quota) betaald. In Nederland was dat een bedrag van 135 miljoen, dat terugvloeide naar de Brusselse schatkist.

LTO Melkveehouderij stelt voor om de ene helft rechtstreeks uit te keren en de andere helft te besteden aan marktondersteunende maatregelen. Per Nederlandse melkveehouder gaat het om een bedrag van 4.000 euro. LTO is geen voorstander van een forse verhoging van de interventieprijzen. Met hoge interventieprijzen verdwijnen ook marktprikkels.

Voorts maakt LTO zich er sterk voor om de Europese inkomenstoeslagen eerder uit te betalen en wel op 1 oktober a.s. in plaats 1 december. Dit zou een verbetering betekenen van de liquiditeitspositie, die bij veel melkveebedrijven onder druk staat.

Ook actie van varkenshouders

Ook de varkenshouders voeren actie in Brussel. NVV en LTO Varkenshouderij presenteren daar gezamenlijk een 10 puntenplan. Ze bepleiten een versterking van de economische positie van boeren en tuinders in de keten. Partijen hebben meer ruimte nodig om afspraken te maken. Dat is alleen mogelijk bij een evenwichtiger Europese mededingingsbeleid.

Voorts willen de varkenshouders geen marktreparatie door hoge voorraadvorming, stijgende interventieprijzen en exportsubsidies. Wel dient de ruimte voor producentenorganisaties in de lidstaten te worden benut om het aanbod te reguleren. Ook is onderzoek nodig naar mogelijkheden voor Europese aanbodregulering in de varkenshouderij (zoals tijdelijk vervroegd slachten van vleesvarkens of speenbiggen, reguleren van aantal zeugen).

Zie ook: Inzet van LTO Melkveehouderij in Brussel

Zie het origineel.

05 september 2015