Digitale regionale avifauna vordert gestaag

De Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen en omgeving werkt sinds 2012 aan een in Nederland uniek en groots project: het samenstellen van een digitale avifauna van de vogels van Nijmegen en omstreken.

In het werkgebied zijn tot nu toe 402 vogelsoorten waargenomen. Sommige dagelijks, zoals de Houtduif, andere eenmalig, zoals de Kleine Sprinkhaanzanger. De initiatiefnemers hebben vier schrijfwinters uitgetrokken voor de megaklus. De vierde en hopelijk laatste loopt op dit moment. Afronding in 2015 zou mooi samenvallen met de lustrumviering van de Vogelwerkgroep. Telkens als een vogelsoort beschreven is, wordt de tekst online gezet en zo groeit het digitale boek. Momenteel staan al zo'n 300 soorten online. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om het beschrijven van de kenmerken van een soort, maar om het regionale voorkomen en de veranderingen daarvan in de tijd.

Het unieke is mede gelegen in de koppeling met de website Waarneming.nl, waardoor actuele links gemaakt kunnen worden voor de verspreidingskaarten en de fenologie. Indien mogelijk wordt steeds een foto uit het werkgebied zelf bij de soorttekst geplaatst.

Het werkgebied omvat Noord-Limburg, oostelijk Noord-Brabant, het Duitse Reichswald en Dueffel benevens delen van Gelderland. De globale begrenzing noord-zuid wordt gevormd door de plaatsen Elst en Bergen (Limburg), de oost-westbegrenzing door Kleef en Druten.

De nadruk heeft de afgelopen schrijfwinter bewust gelegen op gewone soorten, waardoor nu ook de teksten van Wilde Eend, Meerkoet, Houtduif, Winterkoning, Spreeuw, Boomklever, Merel, Huismus, Heggenmus, Roodborst en de niet zo gewone Slechtvalk te zien zijn.

Neem gerust eens een kijkje: klik hier.

Zie het origineel.