Lezing: Wat weet het publiek van de beiaardier? door Luc Rombouts

Lezing: Wat weet het publiek van de beiaardier? door Luc Rombouts

Publicatiedatum: 24-08-2015

Beiaardiers hebben hun vak eeuwenlang uitgeoefend buiten het zicht van het publiek. Dat mocht zelf bedenken hoe de carilloneurs hoog in torens hun klokken bespeelden. Vanaf de 17e eeuw werden om didactische redenen afbeeldingen van spelende beiaardiers gepubliceerd. Die waren naar de vrije interpretatie van allerlei kunstenaars zeer divers. Deze afbeeldingen van beiaardiers illustreerden vaak hoe men een bepaalde tijd naar de beiaardcultuur keek. Over vier eeuwen afbeeldingen van beiaardiers heeft Luc Rombouts nu een attractieve causerie samengesteld.

Die vindt zondag 6 september vanaf 14.00 uur plaats in Museum Klok en Peel aan de Ostaderstraat 23 in Asten. Rombouts (1962) is zelf beiaardier in Tienen en Leuven en daarnaast een groot pleitbezorger voor de klokkencultuur van de Lage Landen. Hij is onder andere bestuurslid van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen en van het Nationaal Museum Klok & Peel in Asten. Rombouts schreef onder andere het meermaals bekroonde boek 'Zingend Brons. 500 jaar beiaardmuziek in de Oude en de Nieuwe Wereld' (2010) dat vorig jaar nog een Engelse vertaling kreeg.

Voor het bijwonen van de lezing gelden de normale entreeprijzen van het museum. Speciale aanbieding: gezins- of seniorenpas voor 25 euro, waarmee ouders of grootouders samen met hun (klein)kinderen tot en met 15 jaar het museum tot het eind van het jaar onbeperkt kunnen bezoeken.