Corso Zundert geheel in thema Vincent van Gogh

Persbericht

Corso Zundert geheel in thema Vincent van Gogh

In Zundert vindt jaarlijks het grootste bloemencorso ter wereld plaats. Dit jaar op zondag 6 september. De Zundertse buurtschappen bouwen gedurende de zomermaanden met vereende krachten de corsowagens voor de optocht op de eerste zondag van september.

Zondag 6 september herdenkt Zundert de 125e sterfdag van zijn dorpsgenoot Vincent van Gogh met een themacorso geheel in het teken van leven en werk van de beroemde schilder. Het themacorso is een uitzondering. Corso-ontwerpers volgden een inspiratieprogramma gericht op Van Gogh. Dat leverde een divers scala ontwerpen op.

Bezoek aan Auvers

Het Zundertse corso heeft normaal gesproken geen thema, om zo de maximale creatieve vrijheid te geven aan de ontwerpers. Maar voor de beroemdste Zundertenaar ooit, Vincent van Gogh, wordt een uitzondering gemaakt. Alle twintig deelnemende buurtschappen bouwen dit jaar een corsowagen naar een ontwerp dat is geïnspireerd door leven en werk van Zunderts beroemdste zoon.

De wagen ‘Overige bestemmingen’ in het Van Gogh-corso van 2003. Op de foto passeert de wagen de Markt op de plek waar Vincent van Gogh in 1853 werd geboren.

Afgelopen najaar was er voor de geïnteresseerde ontwerpers een inspiratieprogramma om nader kennis te maken met Vincent van Gogh. Op het programma stonden een gezamenlijk bezoek aan Auvers-sur-Oise (F), waar Vincent is overleden, aan het Van Gogh Museum, en een lezing van een Van Goghkenner.

Afgelopen 29 juli bouwde Zundert bovendien een groot dahliatableau met een zelfportret van Vincent van Gogh op het Museumplein in Amsterdam. Deze speciale Van Gogh-activiteiten krijgen financiële ondersteuning van Van Gogh Brabant en vinden plaats in samenwerking met de alliantie Van Gogh 2015 en het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Huisraad

In het corso van 2003 waren de ontwerpen doorgaans nog redelijk letterlijke weergaven van een werk van Vincent. Dit jaar valt op dat de ontwerpers het werk, maar vaker nog het leven van Vincent als uitgangspunt hebben genomen en daarmee zelf aan de slag zijn gegaan. Het levert een divers scala aan ontwerpen op, waarbij de waanzin van de schilder en de absurde bedragen die voor zijn werk betaald worden, diverse malen terugkomen.

Een bijzonder ontwerp is ‘Inventaris’ van Ton van Beek en Gijs Martens, dat geïnspireerd is op het feit dat Vincent in zijn 37-jarige leven 38 keer is verhuisd. Zij verzamelen huisraad (stoelen, kastjes, bedden, ...) op alle locaties waar Vincent ooit heeft gewoond, en maken daaruit een grote vorm die voor de helft getikt wordt met dahlia’s. Een andere bijzonderheid is de remake van ‘Stemmingsexpressie’, een ontwerp dat meedeed in het corso van 2003. Ontwerper Yuri Dils werd getriggerd door een brief van Vincent waarin hij schreef dat hij van plan was de Aardappeleters nogmaals te schilderen maar dan met de nieuwe technieken die hij zich in Frankrijk had eigengemaakt. Dils heeft ‘Stemmingexpressie’ opnieuw gemaakt met nieuwe technieken en zijn verder ontwikkelde inzichten als corso-ontwerper. Dit zijn slechts twee voorbeelden. Zie voor een overzicht van alle ontwerpen corsonetwerk.nl/zundert/ontwerpen-2015.

En verder

Op corsomaandag kijkt het publiek vanaf de grote corsotribunes de film ‘Lust for life’ (1956) over het dramatische leven van Vincent van Gogh. De film wordt geprojecteerd op de gevel van het Vincent van Goghhuis. De toegang is gratis.

Op het Nassauplein staat United Artists in Residence, een kunstenaarscollectief uit Amsterdam. Naast dat ze spelen in een semi-akoestische band ontplooien ze activiteiten als schilderen, fotografie, film, tekenen, dans en poëzie, en alles natuurlijk geïnspireerd op Vincent van Gogh.

Op zondagochtend komen tweedejaars leerlingen van de VMBO-school Prinsentuin van Cooth uit Breda naar Zundert om te ‘tikken’, en wel de wagen die buurtschap Wernhout heeft gemaakt en die een week voor het Zundertse corso heeft meegereden in het Belgische Blankenberge. De wagen wordt door de leerlingen opnieuw getikt, zodat het publiek kan beleven hoe een corsowagen tot stand komt.

Twintig studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kusten uit Tilburg komen vanaf vrijdagochtend naar Zundert om zelfstandig aan de slag te gaan met locatie, attributen en spel. Hun opdracht is om ‘verborgen theater’ neer te zetten. Vrijdag en zaterdag gaan ze hiermee aan de slag en op de corsozondag moet het er staan, zodat het wachtende corsopubliek zich geen moment hoeft te vervelen.

65 jaar kindercorso

Het Zundertse kindercorso, steeds de derde zondag in september, beleeft dit jaar zijn 65e editie. Ook hier heeft de organisatie enige bijzonder activiteiten in petto.

Bezoekersinformatie corso

Zondag 6 (optocht) en maandag 7 september (tentoonstelling). Parcours corsozondag: € 10 (€ 9 voorverkoop), tentoonstelling corsomaandag: € 4 (€ 3,50 voorverkoop), kinderen t/m 12 jaar gratis. Tribunekaarten vanaf € 10,-. Verkoopinformatie en reserveringen: tel +31 (0)76 597 1399 Online voorverkoop en informatie via www.corsozundert.nl

Facebook / Twitter / Instagram: corsozundert Download de corso-app (beschikbaar voor Android en iOS)

Corso Zundert is partner van Van Gogh 2015. De Van Goghprojecten van het corso krijgen financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant.

Corso Zundert

Bloemencorso Zundert is sinds 1936 een jaarlijkse creatie van louter vrijwilligers en is het grootste bloemencorso ter wereld. Twintig buurtschappen strijden met elkaar in een vriendelijke competitie om de mooiste corsowagen te bouwen. Het corso is een voorbeeld van gemeenschapszin en verscheen als eerste Nederlandse traditie op de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie

Dit jaar is het exact 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Gedurende het hele jaar wordt zijn nagedachtenis geëerd met talrijke tentoonstellingen en culturele evenementen in Nederland, België en Frankrijk waar de schilder heeft gewoond, gewerkt en waar zijn werk geconserveerd, bestudeerd en getoond wordt. De erfgoedlocaties in Brabant bieden samen met culturele initiatiefnemers een gevarieerd en uitgebreid programma aan. Corso Zundert maakt met het dahliatableau op 29 juli en het corso op 6 en 7 september onderdeel uit van het programma Van Gogh 2015|125 jaar inspiratie.