Ouderenbonden prijzen Catharina Ziekenhuis om goede zorg

Eindhoven, 6 september 2015 - Het Catharina Ziekenhuis krijgt maandag 7 september uit handen van Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO, het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Het keurmerk, een initiatief van de gezamenlijke ouderenbonden PCOB, NOOM, NVOG en Unie KBO, toont aan dat de zorg in het ziekenhuis is afgestemd op de wensen en behoeften van kwetsbare ouderen.

Geriater Judith Wilmer, als vaste dokter betrokken bij de tv-serie Krasse Knarren van Omroep Max, is trots op het keurmerk. "Een verblijf in het ziekenhuis is voor ouderen vaak extra belastend. Zij zijn vanwege hun leeftijd kwetsbaarder dan andere patienten en lopen meer risico op complicaties als gevolg van de opname. Dit keurmerk laat zien dat wij in het Catharina Ziekenhuis, maar ook na de opname thuis of in een verpleeghuis, de zorg afstemmen op de behoefte van de individuele oudere patient. We scoren op bijna alle onderdelen zeer goed."

Maximale score

Het Catharina Ziekenhuis haalt bijvoorbeeld de maximale score op het onderdeel `aandacht voor medicijnen en leefstijl'. Wilmer: "We hebben een gespecialiseerd team dat wordt ingezet bij oudere patienten die complexe zorg nodig hebben. Er is uitgebreide scholing voor verpleegkundigen over specifieke problemen van ouderen. En wat belangrijk is: de familie en de mantelzorgers worden meer betrokken bij de zorg voor hun naaste."

Catharina Ziekenhuis Seniorvriendelijk Ziekenhuis

In het hele ziekenhuis is standaard veel aandacht voor kwetsbare ouderen. Zo is de verpleegafdeling Geriatrie als eerste van alle verpleegafdelingen verbouwd. "Daar zijn meer eenpersoonskamers gecreeerd. Ook liggen de kamers wat verder van de gang af. Patienten geven aan dat het daardoor rustiger is geworden", aldus Wilmer. In het nieuwe polikliniekgebouw zit de afdeling Geriatrie op de begane grond. "De afdeling is dus goed bereikbaar voor ouderen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten."

Meer bewegen

Op dit moment wordt het entreegebouw van het Catharina Ziekenhuis vernieuwd. Dat zorgt voor de nodige bouwoverlast. "Er rijden twee Catharina shuttles - speciale golfkarren - die mensen die slecht ter been zijn van de parkeerplaats naar de entree rijden. Daar krijgen we veel positieve reacties op." Wilmer is ook bezig met een project om de ouderen tijdens hun opname in het ziekenhuis meer te laten bewegen. "We willen dat ze fitter het ziekenhuis verlaten. Dat is goed voor het genezingsproces waardoor de ouderen eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Dat project zijn we nu aan het voorbereiden en zal onze zorg voor de kwetsbare ouderen alleen maar verbeteren."

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Naast de reguliere basisfuncties, is het ziekenhuis vooral bekend om de behandeling van patienten met kanker, hart- en vaatziekten, overgewicht en nierfalen. Er worden veel artsen en verpleegkundigen opgeleid en het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt, scoort internationaal hoog. Het Catharina Ziekenhuis draagt al sinds 2000 het NIAZ-kwaliteitskeurmerk en sinds 2009 titel Topwerkgever.

Santeon

Het Catharina Ziekenhuis is een Santeon ziekenhuis. Santeon is een nationale ziekenhuisgroep die streeft naar de hoogste kwaliteit van medische zorg en gastvrijheid. Kijk op www.santeon.nl voor meer informatie.