Vraag aan het Sociaal Team: wat is persoonsgebonden budget?


woensdag 9 september 2015

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf de benodigde zorg kunt inkopen.

Wat is "trekkingsrecht"?

Sinds 1 januari 2015 krijgt u het pgb niet meer op uw eigen bankrekening gestort. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verzorgt de betalingen vanuit uw budget. De SVB betaalt in uw opdracht uw zorgverleners. Dat is trekkingsrecht. Hiervoor moet u een zorgovereenkomst met uw zorgverleners hebben.
De zorgovereenkomst moet zijn goedgekeurd door uw gemeente het zorgkantoor of uw zorgverzekeraar. Het trekkingsrecht maakt de verantwoording over uw uitgaven makkelijker. De SVB neemt namelijk een groot deel van uw financiele administratie over.

Waarom wordt trekkingsrecht ingevoerd?

Het trekkingsrecht moet fraude tegengaan, zodat ook in de toekomst het pgb kan blijven bestaan. Het trekkingsrecht vermindert ook de administratieve lasten van pgb-houders. De SVB verzorgt de betalingen vanuit uw budget en voert de eventuele werkgeverstaken voor u uit.

Wanneer maakt de SVB het geld over?

* Vaste maandlonen zonder salarisadministratie worden rond de 25e van de maand betaald.
* Urendeclaraties zonder salarisadministratie worden na maximaal 5 werkdagen na ontvangst betaald.
* Vaste maandlonen en urendeclaraties met salarisadministratie worden rond de 25e betaald.

Hoe gaat de SVB om met een situatie waarin de budgethouder met de zorgverlener een hoger tarief heeft afgesproken dan aan pgb wordt toegekend?

Het tarief is onderdeel van de zorgovereenkomst waar de gemeente mee akkoord gaat. De gemeente geeft ook maximale tarieven door aan de SVB waarmee kan worden betaald uit het toegekende budget. Een budgethouder kan een vrijwillige storting doen bij de SVB. De SVB zorgt er dan voor dat een deel
van het loon van de zorgverlener wordt betaald uit het pgb en de rest uit een vrijwillige storting door de budgethouder.