Georgische melkveehouders bezoeken Nederland

Gepubliceerd op: 9 september 2015 | Gewijzigd op: 9 september 2015

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ontwikkelde in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Georgie een studiereis voor Georgische overheidsmedewerkers en melkveehouders. Op het programma stonden bedrijfsbezoeken, diverse workshops en voorlichting op het gebied van veevoeding en diergeneeskunde.

RVO.nl, spil in samenwerking

Brigitta Groenland, adviseur bij RVO.nl: "Dit programma hebben we ontwikkeld op verzoek van mevrouw Maia Todria van onze ambassade in Georgie. Zij zag een aantal dingen gebeuren in de landbouwsector die niet goed gaan en die de groei van het land belemmeren. Zo is de melkproductie laag in Georgie, terwijl het westen van het land zeer geschikt is voor het houden van melkvee. Met onze toolbox met Private Sector Development Apps stellen we onze ambassades in staat om overheden en groepen bedrijven te helpen met het ontwikkelen van het bedrijfsleven, het wegnemen van groeibelemmeringen en het bevorderen van handel en samenwerking tussen lokale en Nederlandse bedrijven en organisaties".

Verandering van mentaliteit nodig

Volgens Nino Zambakhidze, een van de deelnemers en voorzitter van de Georgian Farmers' Association (GFA, 1200 leden), stagneert de landbouwsector in haar land en is deze nog teveel gericht op zelfvoorziening. Dat moet veranderen. "Hoogopgeleiden moeten het voortouw nemen bij de ontwikkeling van de agrarische sector. Zij moeten de boeren laten zien dat ze kunnen produceren voor de markt, het agrarisch bedrijf beschouwen als commerciele onderneming zodat je daarmee economische waarde voor jezelf en voor je omgeving kunt creeren".

Verder vindt mevrouw Zambakhidze dat er onder agrariers een verandering van houding en mentaliteit nodig is. Daarom is de reis naar Nederland zo waardevol, "We missen internationale ervaring en hier zien we met eigen ogen wat er allemaal mogelijk is" zegt zij.

"Het zijn echte doeners"

Ad van Velde organiseerde de studiereis. Hij is melkveehouder in Groningen en adviseur bij Cownexxion dat zich inzet voor een betere toekomst voor de koe, de mens en het melkveebedrijf. "Mijn ervaring is dat je dergelijke reizen praktisch moet insteken. De mensen moeten de koeien kunnen zien, in een stal kunnen rondkijken en vragen kunnen stellen. Ze moeten ervaren hoe bepaalde dingen werken. Vooral de praktische zaken weken reacties los, net als financiele en technische zaken op een uitvoerend niveau. Deze mensen zijn echte doeners."

Enthousiaste deelnemers

De deelnemers reageerden enthousiast op wat zij in de zes dagen te zien en te horen kregen. "Wat we hier aan organisatie en resultaten zien is voor ons helemaal nieuw", zegt Merabi Dzirkvadze, melkveehouder en voorzitter van een cooeperatie. "Jullie hebben daar al een hele lange geschiedenis in en dat merk je aan alles. Het is indrukwekkend wat wij hier hebben ervaren. Dat gaan wij zeker delen met onze cooeperatieleden. De gastvrijheid was overweldigend en we hebben hier de top op landbouwgebied mogen zien. Het verraste mij zeer dat jullie al die kennis zomaar met ons willen delen. Dat is heel fijn."