Alle poliklinieken VUmc morgen weer open

Alle poliklinieken VUmc morgen weer open

Op donderdag 10 september worden alle poliklinieken van VUmc weer heropend. De noodzakelijke randvoorwaarden voor heropening zijn vanaf morgen weer ingevuld.

Sommige poliklinieken zijn tijdelijk ondergebracht op een andere locatie binnen de gebouwen van VUmc. Van patiënten wordt daarom enig begrip gevraagd voor de gewijzigde situatie.

Ook de huisartsenpraktijk (UHP) en de huisartsenpost Amsterdam Zuid (HAP) zijn vanaf morgen weer geopend. Onze spoedeisende hulp (SEH) blijft nog dicht. Er is bij de SEH een minimale bezetting aanwezig voor de beantwoording en doorverwijzing van mensen die binnenlopen.

Wat is er de afgelopen twee dagen precies gebeurd?

Op dinsdag 8 september is VUmc getroffen door een enorme wateroverlast. Dit heeft grote gevolgen gehad voor ons ziekenhuis. Door de wateroverlast zijn cruciale, infrastructurele onderdelen defect geraakt. Er is daarom besloten het beddenhuis (onze verpleegafdelingen) te sluiten. Alle patiënten zijn daarom overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

327 patiënten zijn dinsdag 8 september onder onze begeleiding overgeplaatst. Hiervan is het grootste gedeelte overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht (onderdeel van UMC Utrecht) en het AMC. De overige patiënten zijn overgebracht naar ongeveer 15 andere ziekenhuizen of konden naar huis.

“We blijven deze patiënten beschouwen als onze patiënten. In een aantal ziekenhuizen zijn onze artsen en verpleegkundigen betrokken bij de patiëntenzorg. We verwachten niet voor begin volgende week het ziekenhuis weer te kunnen openen”, zegt Wouter Bos, voorzitter raad van bestuur VUmc.

Dank aan externe hulp

Op de persconferentie van vanmiddag zei Wouter Bos: “We waren gisteren niet alleen. Wat eerst slechts een lekkage leek, werd uiteindelijk een alarmerende toestand. Al snel waren mariniers, ambulancediensten, brandweerdiensten, politie, de gemeente en anderen ter plaatse om ons te ondersteunen.” VUmc bedankt alle betrokken hulpverleners die zich de afgelopen twee dagen voor ons hebben ingezet.

Informatie

Het speciale informatienummer, ingesteld voor patiënten en contactpersonen van familieleden, is inmiddels opgeheven. Patiënten kunnen gebruik maken van de reguliere telefoonnummers van VUmc. Wij zullen actuele informatie blijven plaatsen op www.vumc.nl/wateroverlast.