Vertel jij het eerlijke verhaal?


10 september 2015

Mag een eigenaar of gebruiker van een bedrijfspand ervan uitgaan dat de brandweer in staat is om het pand te redden bij brand? Zijn we als brandweer verantwoordelijk voor hun (bedrijfs)belangen?

Er is de laatste jaren veel veranderd qua regelgeving. Kortgezegd komt het erop neer dat de regelgeving voor bedrijven steeds meer verschuift van brandveiligheid naar vluchtveiligheid. Bij het ontwerp (compartimentering) en de bouw (gebruik materialen) van panden is al bepaald wat er verloren
mag gaan. De eigenaar is zich daar vaak niet van bewust.

Inzicht

Als brandweer zien we in een gebouw het verloop van brand voor ons, zelfs als het niet brandt. Lopend door een pand kunnen wij inschatten wat de afloop zal zijn van een eventuele brand in dat gebouw. Dat inzicht is een fantastische basis om in een vroeg stadium met een gebouweigenaar in
gesprek te gaan over de risico's. We kunnen daarbij bovendien aangeven wat de brandweer wel en niet kan uitrichten bij een brand en wat een eigenaar zelf kan doen. Is de door ons geschetste afloop ook zijn verwachting en past dit bij zijn bedrijfsbelangen? En zo niet, wat is er dan te doen?
Daarvoor zullen we het eerlijke verhaal moeten vertellen maar ook naar het verhaal van een gebouweigenaar moeten luisteren. Wat zijn zijn belangen? Waar komen onze verhalen bij elkaar?

Filmpje en masterclass

Peter Entius, lid van het procesteam Brandweerdoctrine, neemt je in dit filmpje mee op zoek naar het eerlijke verhaal van zowel de brandweer als de gebouweigenaren.

youtube: Peter Entius

Op het brandweercongres staat dit onderwerp centraal in de masterclass van donderdag 1 oktober: Een brandweer, een vak. Daar krijg je tips over hoe je hierover het gesprek aan kunt gaan met ondernemers en instellingen in jouw regio.