LOGBOEK Aftellen naar P-Day - nog vijf dagen | Nederlandse Politiebo..


do, 10-09-2015 - 21:27

`Vind jij nog wat extra werkdruk geen probleem? Kom dan vooral NIET in actie! Vind je het WEL hoog tijd voor een gezond personeelsbeleid? Kom dan naar de CAO-actiedag in Den Haag op woensdag 16 september.' Deze tekst staat op een van de zes actiepamfletten met oneliners over de CAO-eisen van
de bonden. Wat zijn ook alweer de eisen van de politiebonden voor een fatsoenlijke nieuwe politie-CAO en hoe denkt de minister daarover?



Een CAO is een pakket afspraken over het op peil houden of verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden. Dat wil zeggen: de rechten EN de plichten van politiemedewerkers op het gebied van beloning, werktijden, verlof, uitrusting, training, loopbaankansen en vervroegd pensioen.
Elke nieuwe CAO leidt tot een stijging van de personeelskosten en dus moet er vaak stevig over onderhandeld worden. Tijdens onderhandelingen over een nieuwe politie-CAO treedt de minister van Veiligheid en Justitie op als `de werkgever' en de politiebonden als de vertegenwoordigers van `de
medewerkers'. De onderhandelingen vinden plaats op basis van de inzet die beide partijen op tafel leggen.

Salaris

* Inzet politiebonden: een salarisverhoging van 3,3 procent met een minimum van EUR 100 bruto per maand voor het jaar 2015.
* Inzet minister: Een salarisverhoging van 5,05 procent voor de jaren 2015 en 2016, voor de helft betaald met geld dat de werkgever anders had geinvesteerd in je pensioenopbouw (`sigaar uit eigen doos').

Reorganisatiebonus

* Inzet politiebonden: eenmalige reorganisatiebonus
* Inzet minister: onbespreekbaar

Uitloopperiodieken ondersteuning

* Inzet bonden: introductie uitloopperiodieken voor medewerkers in de ondersteuning die een aantal jaren op het maximumbedrag in hun functieschaal hebben gestaan.
* Inzet minister: onbespreekbaar

Toelage voor onregelmatige diensten en piketdiensten

* Inzet politiebonden: verbetering van de toelagen voor onregelmatige inzet en piketdienst.
* Inzet minister: onbespreekbaar

Duurzame inzetbaarheid

* Inzet politiebonden: de werkgever moet snel en overtuigend uitvoering geven aan eerder afgesproken voorzieningen om het politiewerk veiliger en gezonder te maken en medewerkers een loopbaanperspectief te bieden.
* Inzet minister: haastige spoed is zelden goed. De werkgever wil slechts praten over het landelijk `uitrollen' van EVC-procedures (Erkenning Verworven Competenties), een bredere inzet van mental check-ups en een proefproject met een persoonlijk ontwikkelbudget.

Mogelijkheden vervroegde uittreding

* Inzet politiebonden: gezien het alom erkende slijtende karakter van hun werk moeten politieambtenaren extra mogelijkheden houden om eerder te stoppen met werken dan andere ambtenaren.
* Inzet minister: de huidige extra mogelijkheden van politieambtenaren om eerder (geheel of gedeeltelijk) te stoppen met werken dan `gewone' ambtenaren worden afgebouwd. In hun plaats komt een versoberde mogelijkheid voor vervroegde uittreding.

Aantal trainingsuren

* Inzet politiebonden: blijvend meer uren training
* Inzet minister: het aantal trainingsuren wordt opnieuw tijdelijk en onder voorwaarden verhoogd.

Balans werk/prive

* Inzet politiebonden: politiemensen moeten een gezonde balans tussen werk en prive kunnen handhaven.
* Inzet minister: De inzetbaarheid van politiemensen moet nog flexibeler worden. Het aantal vrije weekenden wordt dit keer met rust gelaten maar zal op termijn verminderd worden.