Ruim een miljoen bezoekers voor jarig Muziekgebouw aan 't IJ

Persbericht: Ruim een miljoen bezoekers voor jarig Muziekgebouw aan 't IJ 10 september 15 Tijdens jubileumweekend 10 jaar Muziekgebouw vindt zondag 13-9 in de Entreehal van het Muziekgebouw een muzikale picknick plaats voor iedereen (foto: Adam Mork)

Oprichter van het Muziekgebouw Jan Wolff krijgt muzikaal monument aan het IJ

Met een jubileumweekend, feestelijke concerten door het seizoen en een muzikaal monument voor initiator en voorvechter van het gebouw Jan Wolff viert Muziekgebouw aan 't IJ zijn tienjarig bestaan. Het monument krijgt de vorm van een interactief geluidskunstwerk aan de oever van het IJ . Dit maakte het Muziekgebouw - de concertzaal voor hedendaagse muziek in Nederland - vandaag bekend. Morgen start in het Muziekgebouw een concertdriedaagse (11-13 september) als aftrap van het jubileumjaar.

Geestelijk vader van het Muziekgebouw Jan Wolff (1941-2012) was rasmusicus en vanaf zijn 17e als hoornist verbonden aan het Concertgebouworkest. Als liefhebber van hedendaagse muziek fantaseerde hij jaren over een internationaal centrum voor eigentijdse muziek waar ensembles en componisten uit de hele wereld nieuwe composities konden uitproberen. In 1980 richtte hij het succesvolle muziekcentrum de IJsbreker op aan de Amsterdamse Amstel. Toen de IJsbreker na zes jaar technisch niet meer bleek te voldoen, was zijn grote droom een volwaardige middengrote concertzaal voor eigentijdse muziek in de hoofdstad met een perfecte akoestiek. Deze droom wist hij met veel doorzettingsvermogen en steun van de Gemeente Amsterdam in 2005 te verwezenlijken.

Hogere eigen inkomsten en bezettingsgraad

In de afgelopen tien jaar bezochten meer dan een miljoen mensen Muziekgebouw aan 't IJ. Waren dat in het eerste volledige concertjaar 90.000 personen, inmiddels zijn dat er op jaarbasis 132.500, inclusief educatie-activiteiten en exclusief 20.000 bezoekers voor Zakelijke Evenementen. De bezettingsgraad steeg van 45% in 2006 naar 60% in 2014. Het aantal concerten is van 235 per jaar in 2006 gestegen naar 300 in 2014. Ook het percentage eigen inkomsten ging omhoog: van 33% in 2006 naar 47% in 2014. Deze verhoging komt door hogere inkomsten uit zowel kaartverkoop als uit Zakelijke Evenementen. In totaal vonden de afgelopen tien jaar 230 wereldpremieres en 180 Nederlandse premieres plaats in het Muziekgebouw.

Muzikale picknick en kamermuziek in optima forma

Tijdens het jubileumweekend is van vrijdag 11 t/m zondag 13 september muziek in alle mogelijke vormen te horen in en rond het gebouw. Daaronder een concert waarin acht topensembles van Nederland het podium delen met onder meer de wereldpremiere van een speciale jubileumcompositie door Componist des Vaderlands Willem Jeths, een rondvaart over het IJ met het cultstuk Speech 1955 van John Cage, het werk The Piano and the Flightsimulator waarbij pianist Ralph van Raat een vluchtsimulator bestuurt met zijn piano en een muzikale picknick op zondagmiddag. Als afsluiting is die avond de mooiste kamermuziek te horen uit de series Piano, Grote Zangers en Strijkkwartetten van het Muziekgebouw. Ook de rest van het concertseizoen staat met bijzondere concerten in het teken van het 10-jarig bestaan. Het hele jubileumprogramma is te vinden op www.muziekgebouw.nl/10jaar.