LUMC en UT werken samen binnen stamcelonderzoek

LUMC en UT werken samen binnen stamcelonderzoek

10 september 2015 | NIEUWSBERICHT

LUMC-kopstuk prof. Christine Mummery en haar collega dr. Robert Passier zijn vanaf 1 september 2015 deels aangesteld bij de Universiteit Twente (UT). Passier is er benoemd tot hoogleraar. De beide onderzoekers blijven ook verbonden aan het LUMC.

Prof. Robert Passier en prof. Christine MummeryMummery geldt als een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van stamcelonderzoek. Het gezamenlijke onderzoek met de UT zal zich richten op het driedimensionaal nabootsen van hart- en vaatziekten met behulp van stamcellen uit lichaamscellen van patienten, en op microfluidica, oftewel het gedrag van vloeistoffen op zeer kleine schaal. De onderzoekers zullen ook moleculaire markers ontwikkelen om hart- en vaatziekten en de onderliggende mechanismes te kunnen monitoren. Ook gaan ze op zoek naar aangrijpingspunten voor medicijnen.

Samen sterk

"Het LUMC maakt ideale cellen voor dit soort onderzoek, maar we beschikken niet over de juiste hardware om de orgaan-op-een-chip-technologie verder te ontwikkelen", zegt Mummery. "Bij de UT bestaat die mogelijkheid wel. Samen staan we sterk genoeg om ons onderzoek internationaal op topniveau te houden."

Prof. Christine Mummery zal een dag per week naar de UT komen. Prof. Robert Passier krijgt in Twente een aanstelling van 0,8 fte.