Plasterk: Duidelijke aangifte antisemitisme voor 2016 een feit

in Antisemitisme / door Guy Muller / op 10/09/2015 om 14:03 / Tags: antisemitisme, CIDI, vooroordelen

Politieagenten kunnen uiterlijk eind dit jaar op een aangifteformulier aangeven dat er sprake is van antisemitisme. Dit liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gisteren weten tijdens het Algemeen Overleg over discriminatie. Hoewel hier in de Kamer al vaak voor is gepleit en de maatregel ook was toegezegd, blijkt uit onderzoek van CIDI dat het tot op heden niet mogelijk is.

Antisemitisme komt op het aangifteformulier niet als keuzemogelijkheid voor. Dienders die een aangifte opnemen kunnen hierdoor niet met een eenvoudig `vinkje' aangeven dat het om antisemitisme gaat. Zij moeten kiezen tussen discriminatie op grond van godsdienst, ras of levensovertuiging. Een overzicht van antisemitische incidenten moet daarom achteraf uit de aangiftes worden `geconstrueerd' en dat kost tijd. Dit gaat ten koste van de `vroegherkenning', zoals voormalig minister van Veiligheid en Justitie Opstelten in mei 2014 in een Kamerdebat stelde. Hij deed toen de toezegging te zorgen voor een rubriek antisemitisme op het aangifteformulier. CIDI is tevreden dat er nu duidelijkheid komt over het termijn waarbinnen het `vinkje' wordt geimplementeerd.

Antisemitisme speerpunt in Europa

De vervangster van Ahmed Marcouch, Keklik Yuecel van de Partij van de Arbeid, ondervroeg de minister over de internationale aanpak van discriminatie en benoemde het belang van de inbreng van organisaties als CIDI bij de totstandkoming van zo'n aanpak. In 2016 zal Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie op zich nemen. Yucel: "Over een paar maanden start het Europees voorzitterschap bij ons. Mooi om dan de bestrijding van digitale discriminatie een flinke slinger te geven, die immers vaak grensoverschrijdend is en die juist zo bedreigend is voor joden en moslims! Is het kabinet al gestart met de voorbereiding? Met inbreng van organisaties als CIDI en CMO?" Volgens minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal antisemitisme onderdeel worden van de Europese aanpak.

Online antisemitisme

Minister Asscher zal in oktober een rondetafelgesprek houden met Twitter en Facebook (FB) over discriminatie op hun kanalen en applicaties. Hoewel hij het `niet reeel' vindt dat alle strafbare uitingen op Twitter kunnen worden verwijderd, wil de minister met hen in gesprek over het uitwisselen van `best practises'. Een deel van de Kamer vond dat de minister voorzichtig moest handelen om de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar te brengen. Dit werd door de PvdA en SP van tafel geveegd: het gaat immers om `ontoelaatbare strafbare uitingen'.