Een op de vier bruisparen komt niet opdagen bij gratis huwelijken

10 september 2015

Een op de vier bruisparen die bij de gemeente een gratis huwelijk heeft gereserveerd komt op de heugelijke dag zelf niet opdagen. Dat blijkt uit het antwoord van het stadsbestuur op vragen van CDA-gemeenteraadslid Desh Ramnath. Elke maandag bestaat de mogelijkheid tot het sluiten van twee kosteloze huwelijken in Escamp.

Dit jaar zijn inmiddels 46 kosteloze huwelijken gesloten. Twaalf bruidsparen kwamen niet opdagen. Ramnath: `'Ik vind dit aantal erg hoog. Op dit moment moeten stellen die gratis willen trouwen maar liefst 9 maanden wachten. Deze wachttijd kan 25 procent korter wanneer iedereen netjes komt opdagen of op tijd afmeld zodat een ander stel hun plekje kan innemen.''

Ramnath pleitte voor een borgsom die mensen kwijtraken als ze wegblijven bij een gratis huwelijk of niet op tijd afzeggen. Het stadsbestuur zegt het vragen van een borg "niet wenselijk" te vinden. "Kosteloze huwelijken zijn ingevoerd, zodat er geen belemmering hoeven te zijn voor het recht van personen om met elkaar een huwelijk aan te gaan. Het heffen van een borg zou juist wel zo'n belemmering kunnen opwerpen." Wel gaat de gemeente per geval kijken of de gemaakte kosten verhaald kunnen worden.